Vaše telo už vie, že sa s partnerom rozídete

Funguje ešte váš vzťah? Držíte sa ho zubami-nechtami? Vaše telo už vie, že sa rozídete.

14.06.2017 07:00
rozvod, rozchod, hádka Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Je to skutočne dokázané: To, čo vnímame ako lásku, je čisto medicínsky hormonálny proces. Posilňujeme produkciu endorfínov, máme pocit, že nám a partnerovi patrí svet. Časom sa produkcia hormónov sploští, strácame ružové okuliare. A či spolu ostaneme? Vynárajú sa prvé pochybnosti…

Vaše telo prezrádza, kedy sa rozídete

Ale keď hormóny určujú lásku – ovplyvňujú potom aj jej koniec? V istom zmysle áno. Pretože naše telo prostredníctvom istých symptómov prezrádza, že rozchod je už na spadnutie. V jednej štúdii univerzity v nemeckom Braunschweigu pozorovali 68 párov, po dobu jedenástich rokov. Museli vypĺňať dotazníky o svojich konfliktoch, a pravidelne dodávať videozáznamy o tom, ako sa hádajú (resp. vedú spolu diskusiu). O jedenásť rokov sa asi tretina z pozorovaných párov rozviedla. Vďaka tejto analýze lekári zistili: Čím je hádka emocionálnejšia, tým vyššie je aj riziko rozchodu.

Ženy vrieskajú, muži stresujú

Vedci v rámci svojej štúdie hodnotili aj iné parametre ako je krvný tlak, pulz, hladina kortizolu a hlasová frekvencia. Odhalili dve významné reakcie, ktoré poukazovali na zvýšené riziko rozvodu. U žien to bola hlasová frekvencia. Čím hlasnejšie sa ženy s partnerom škriepili, tým vyššia bola u nich pravdepodobnosť rozchodu. U mužov sa zas zistilo zvýšené uvoľňovanie stresového hormónu kortizolu v emocionálnych konfliktných situáciách.

Vecne a konštruktívne

„Stresové hormóny a zvýšený hlas sú jasnými známkami toho, že hádka eskaluje a partneri sa urážajú,“ povedal Kurt Halweg, profesor klinickej psychológie, psychoterapie a diagnostiky na Technickej univerzite v Braunschweigu. Výsledok štúdie ukazuje, aké dôležité je viesť hádku s partnerom, ak je to možné, vecne a konštruktívne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #hádka #rozvod #konflikt #hormóny #endorfín #vresk

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...