Zlosť je emócia, ktorú potrebujeme! Ale ako často?

Hnev dokáže prekvapiť. Človek stratí kontrolu sám nad sebou, prevalcujú ho emócie, má tendenciu reagovať prehnane.

09.06.2017 09:00
zlosť, sklamanie, hnev, žena Foto:
Opäť vás prevalcovala zlosť?
debata (1)

Napriek tomu, že spôsobuje negatívne reakcie okolia, má svoj význam. Zlosť je totiž dôležitou emóciou pre náš život. Vzniká vtedy, ak sa dostávame do ohrozenia, alebo niečo ohrozuje našich blízkych či náš cieľ. A hoci zlosť sa neteší dobrej povesti, zatracovať ju netreba.

Ako reagovať , keď nás ovládne obrovský hnev? Vyliať šéfovi kávu rovno do tváre rozhodne nie je správnych riešením, hoci človeka to v okamihu hnevu napadne. Celkom potláčať hnev sa však neodporúča. Lepším riešením vo vypätých situáciách je tiché počítanie do desať. Hnev dostanete pod kontrolu, následne už na človeka, ktorý vám ublížil, prehovorte pevným a jasným hlasom. Udržiavajte s ním očný kontakt a povedzte mu, čo vás nahnevalo. Máte na to právo, emócie vám nikto nezakáže a zraňavať sa nenechajte. Hnev sa naučte ovládať tak, aby ste neboli hrozbou pre vaše okolie.

Udieranie do vankúša problém nevyrieši, ale sčasti zmierni stres, pod ktorý ste sa vplyvom hnevu dostali. Aspoň sčasti vypustíte zo seba emócie, aby nedošlo k niečomu horšiemu.

Svoj hnev treba vedieť správne analyzovať. Človek sa hnevá, ak je v ohrození, čo je prirodzené. Ale hnevá sa aj vtedy, ak jeho tím, ktorému fandí, prehráva zápas. A to už nejde o ohrozenie človeka. Ak človek podľahne hnevu občas, dokáže to pozitívne prečitiť jeho emócie, vypustí zo seba tlak… Ak sa však hneváte často a rozčúliť vás dokážu maličkosti, potom máte problém so sebaovládaním. Takéto správanie sa snažte dostať pod kontrolu, či už sama alebo s pomocou odborníka. Inak bude negatívne ovplyvňovať váš život aj vzťahy okolo vás.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #emócie #hnev #zlosť

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...