Prečo by sme mali častejšie obdarovať samú seba?

Obdarovanie samého seba má pozitívny vplyv na naše zdravie a celkový pocit spokojnosti.

16.05.2017 15:00
nakupovanie, kreditka, nákupné tašky Foto:
Čas na obdarovanie samej seba?
debata (1)

Najmä vtedy, ak si daček dáme po istom výkone, ktorý bol pre nás náročný. Ak dosiahneme, čo sme si zaumienili a následne sa za to obdarujeme, nemusíme sa trápiť výčitkami. Naopak, pocit, že sme si odmenu zaslúžili, by sme si mali naplno vychutnať.

Darček, okrem toho, že nás urobí šťastnými, nás zároveň motivuje, aby sme sa týmto smerom uberali aj naďalej. Obdarovanie by sa malo stať rituálom, príjemným a povzbudivým, ktorým odmeňujeme naše usilovné „ja“.

Počas obdarovania sa do krvi vyplavujú hormóny šťastia ako dopamín či endorfín, ktoré sa okrem iného postrajú o to, že účinky stresu nie sú natoľko citeľné. Človek sa nielenže upokojí, ale nadalí sa na pozitívnu vlnu.

Pozor! Obdarovanie samej seba by sa nemalo stať každodennou záležitosťou. Pocit šťastia či motivácie by sa postupne vytratil, darčeky by prinášali čoraz menej radosti a končili by na dne našej skrine. A pri obdarovaní majte na pamäti aj výšku vášho rozpočtu. Hoci sa vám podarí čosi veľké, nemusíte si hneď kupovať drajé šperky ši dovolenku v exotike. Nastavte sa na skvelý pocit obdarovania samej seba, ale darčeky udržujte na hranici, ktorá nezaťaží váš rozpočet. Následne by sa pocity šťastia a spokojnosti miešali s výčitkami svedomia, že ste „nabúrali“ váš mesačný limit.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #spokojnosť #odmena #darček #cieľ

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...