Mohla si za to sama! Sexuálne násilie je stále opradené mýtmi

Mýtov o sexuálnom násilí je stále ako maku. Určite ste sa s nimi už stretli aj vy. Pritom pravda je kdesi inde.

06.05.2017 11:00
zena, smutok, tyranie Foto:
Každý sa môže stať obeťou sexuálneho násilia.
debata

Niektoré mýty dokážu nahnevať. Zovšeobecňovanie či rokmi „overené“ výroky mnohí ľudia omieľajú stále dookola. Rovnako je to aj v prípadoch sexuálneho násilia, kde je takýchto mýtov stále viac ako dosť. Stretli ste sa s nimi aj vy?

Mne sa to nikdy nemôže stať

Každý sa môže stať obeťou sexuálneho násilia. Podľa celosvetových prieskumov sú medzi obeťami ženy aj muži rôzneho veku, rasy, sexuálnej orientácie, s odlišným ekonomickým a sociálnym zázemím. Mýtov o sexuálnom násilí koluje stále mnoho.

Určite sa tomu dalo zabrániť

Šíritelia tohto výroku asi pozabudli, že veľké množstvo sexuálnych útokov je sprevádzaných vyhrážkami alebo je pri nich priamo použitá fyzická sila. Takéto násilie sa deje v bežných – každodenných situáciách a páchajú ho prevažne ľudia, ktorých obeť pozná. Nie je preto možné neustále ho predvídať a predchádzať mu.

Veď si za to mohla sama

Tvrdenie, že obete či už svojím konaním, správaním alebo oblečením vyprovokovali celú situáciu, len zľahčuje túto problematiku. Žiadne oblečenie ani správanie nie je výzvou na sexuálne násilie a za čin je vždy zodpovedný páchateľ a nie obeť.

Určite to bol niekto cudzí

Typický obraz, ktorý nosia ľudia v hlave: kráčajúca žena, tmavá ulička a neznámy muž… Áno, existujú prípady, kedy je za sexuálnym násilím neznámy človek. Avšak vo vyše osemdesiatich percentách útokov sa obeť aj útočník vzájomne poznajú, a čo je najsmutnejšie, takéto prípady bývajú ohlásené v najmenšom počte.

Bol to šialenec

Sexuálne násilie nepáchajú len chorí ľudia alebo šialenci. Preto rozširovanie takéhoto mýtu môže zapríčiniť, že budeme u útočníka očakáť príslušnú charakterovú vlastnosť. A ak sa niekto správa a vyzerá normálne, málokto uverí, že by bol schopný nejakého zločinu. Sexuálne násilie je primárne založené na snahe o kontrolu a moc nad inou osobou.

Pre akékolvek informácie, aj o možnostiach pomoci a podpory, navštívte webovú stránku www.zastavmenasilie.sk, aj oficiálnu stránku kampane www.hovorimnie.sk. Ak potrebujete pomoc, je tu bezplatná nonstop linka 0800 212 212.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mýty #násilie #sexuálne násilie #fakt

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....