Aký je najväčší prejav lásky v dobe digitálneho randenia?

Pokiaľ ide o online randenie, najdôležitejšiu rolu zohráva čas.

02.05.2017 13:00
počítač, žena, počítačová gramotnosť, internet Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zo všetkých prešľapov, ktorých sa človek môže dopustiť – od zle pochopenej poznámky, až po nevhodne zvolený emotikon, žiadny nie je pre rodiaci sa vzťah tak problematický, ako oneskorená odpoveď, napísal argentínsky denník Clarín. To preto, že odklad vyvoláva napätie a spúšťa podozrievania. Ľudia si začnú predstavovať to najhoršie. Hlava sa im zatúla do miest, ktoré môžu mať veľmi škodlivé následky pre srdcové záležitosti.

To sú niektoré zo záverov, ku ktorým dospel výskum skupiny vedcov argentínskeho ústavu CONICET, ktorý sa zameral na následky digitálnej revolúcie na vzťahy a dvorenie.

Potenciálni milenci s týmto problémom, samozrejme, zápasili dávno pred internetom. Ale s digitálnou technológiou sa to, čo považujeme za rozumnú dobu čakania, dramaticky skrátilo. Kedysi dávno ľudia pokojne čakali aj týždeň a dlhšie na odpoveď na milostný list, hovorí Mariana Palumbová, ktorá sa spolu s troma kolegami na výskume podieľala.

Štúdia CONICET sa zamerala na zvyky okolo randenia vekovej skupiny 18 až 24 rokov. A jej hlavným záverom je, že vo veku chytrých telefónov a internetu je okamžitá reakcia hlavnou požiadavkou.

„Digitálna komunikácia mení prah vnímania ‚rozumnej čakacie doby‘ a mení tiež očakávania ľudí,“ tvrdí Palumbová. „Všetko sa v súčasnosti deje rýchlosťou jedného alebo dvoch kliknutí, čo, samozrejme, určuje celý koncept dvorenia.“

Vzťahy teraz nielen často začínajú na internetových serveroch, zistili vedci. Nemenej časté je, že sa tu vzťahy aj rozpadajú – a znovu obnovujú. „Môžete sa počas chatovania pohádať a potom zasa uzmieriť jediným smajlíkom,“ poznamenala Palumbová.

Vzťah a jeho kvalitu môže ovplyvniť napríklad aj to, ako si človek nastaví súkromie a zdieľanie na sociálnych sieťach. Ak používa príliš veľa selektívneho zobrazovania obsahu, môže to vyvolať špekulácie vedúce k nežiaducim záverom a podozreniam.

Palumbová s kolegami zistili, že niektoré novodobé páry siahajú po radikálnom riešení, kedy úplne obídu bariéru súkromia tým, že si navzájom vymenia svoje prístupové heslá.

„To je vnímané ako dôkaz lásky,“ povedala Palumbová. „Romantická láska so sebou od nepamäti nesie prvky násilia, snahy ovládať a žiarlivosti. Výmenu hesiel k svojim účtom potom mladí pokladajú za posun na ďalšiu úroveň vzťahu, pretože podľa nich ide o maximálne prejav vzájomnej dôvery.“

debata chyba
Viac na túto tému: #internet #sociálne siete #randenie

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...