Sex počas menštruácie. Nakoľko je bezpečný?

Pre niekoho menštruácia neznamená prestávku v sexuálnom živote. Dokonca sú ženy, ktoré sex počas cyklu označujú za príjemnejší. Je však oddávanie sa telesnej láske skutočne bezpečné?

03.09.2016 14:00
sex, vzťah, intimity, šťastie Foto:
Počas menštruácie sa možte stať nechcenými rodičmi.
debata

Dobrý aj nepríjemný

Niektoré ženy si prekrvenie a citlivosť vagíny počas menštruácie pochvaľujú, iné hovoria, že sú príliš citlivé. Celá oblasť je citlivejšia a nie každej žene môže vyhovovať intenzívne dráždenie. Dokonca jeden mesiac môžete byť príjemne potešená, počas iného zacítite bolesti. Občas ženy pociťujú nechuť k sexu, inokedy sú doslova posadnuté túžbou po milovaní. Neexistuje pravidlo, ktoré by hovorilo vo všeobecnej rovine. Počúvajte preto svoje telo.

Pozor na infekcie

Menštruačné krvácanie narúša kyslé prostredie pošvy. Výsledkom je, že pH stúpne, kyslosť sa zmierňuje a vaginálny sekrét sa riedi. Sliznica je preto menej odolná a nedokáže si poradiť z možnými problémami, ktoré by inak hravo zlikvidovala. Nehovoríme o pohlavných chorobách, tie neprekoná ani zdravá pošva, ale nástrahy v podobe kvasiniek či vaginózy sú po milovaní počas menzesu bežné. Preto použite radšej prezervatív.

Lubrikácia stagnuje

Zriedenie sekrétu spôsobuje aj horšiu lubrikáciu a preto je na mieste mať pripravený lubrikačný gél. Nemusí to byť potrebné, ale ak ste už rozvášnení, je lepšie byť vždy pripravený, ako si spôsobovať bolestivé trápenie.

Zápal močových ciest

Známa choroba medových týždňov je často aj výsledkom toho, že mladý pár si nechce pekné chvíle pokaziť cyklom. Počas menštruácie je podľa doktorky Carrie Coleman vyššia šanca, že sa nepríjemné baktérie dostanú do močovej rúry a odtiaľ do mechúra, kde značne potrápia.

Na neplodnosť sa nespoliehajte

Pravdou je, že obdobie menštruácie nepatrí k plodným dňom ženy, ale nedá sa vylúčiť ani možnosť, že predsa sa stanete nechcenými rodičmi. Dôvodom je, že ženské telo je nevyspytateľné a hoci čas menštruácie nie je najideálnejší na oplodnenie ani uchytenia vajíčka, sú prípady, kedy ovulácia ženy prebehne už v záverečnej fáze krvácania a spermie si vedia v tele ženy počkať na oplodnenie aj 3 – 5 dní. Preto ak považujete menštruačné dni za bezpečné, radšej sa chráňte aj inak ako len týmto presvedčením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lubrikant #infekčné choroby #plodné dni #menštruačný cyklus #bezpečný sex

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...