Ideálny vek na vstup do manželstva? Čo sa stane, ak to prešvihnete?

Stará dievka? Časy, keď sa tak začínalo hovoriť už dievčatám, ktoré sa nevydali do roka po skončení vysokej školy, sú už dávno preč. Chvalabohu.

15.08.2016 14:30
láska, vzťah, manželstvo Foto:
Vstúpiť do manželstva je ideálne medzi 28. a 32. rokom života.
debata

Hoci aj dnes má skoršie manželstvo množstvo priaznivcov, mladá generácia už tento vážny krok odkladá a posúva na neskôr. Je to celkom prirodzené a dokonca aj vedci potvrdili, že rozumné.

Podľa tímu odborníkov z univerzity v Utahu, ktorí pracovali na výskume ideálneho veku vstupu do manželstva, sa časové rozpätie ideálneho obdobia posunulo na rozptyl 28 až 32 rokov. Aby bolo jasné – vedci skúmali, či rozhodnutie vstupu do manželstva má trvácnejší charakter a v akom vekovom období majú uzavreté zväzky najväčší potenciál vydržať. A vyšli im práve spomenuté štyri roky medzi 28. a 32. rokom života.

Byť mladší alebo starší ako je vek, ktorý vedci určili v štúdii, zvyšuje pravdepodobnosť rozpadu, alebo rozvodu manželstva. Podľa výsledkov, ktoré monitorovali jednotlivcov v rozličných vekových kategóriách, sa ukázalo, že tendencia k rozvodu je veľmi vysoká v čase veľmi mladého veku vstupu do manželstva. A s pribúdajúcim sa vekom sa znižuje. Najnižšia je potom v danom štvorrročnom rozpätí. Ale prekvapivo sa po jeho prekonaní opäť zvýši.

Dôvod je podľa vedcov jasný – ak vstupujeme do manželstva po veku 32 rokov, väčšinou sa tak deje s tým, že sme dlhší čas žili ako single. Schopnosť prispôsobiť sa partnerovi a manželskému životu dvoch ľudí pod jednou strechou a v jednej domácnosti potom nemusí byť jednoduché.

Samozrejme, štúdia vznikla v americkom priestore a regionálne rozdiely teda môžu byť markantné – najmä vzhľadom na krajiny, v ktorých ešte stále dominujú tradície alebo kde je vyšší podiel vidieckeho obyvateľstva. Aj slovenské prieskumy však potvrdzujú, že vek vstupu do manželstva sa za posledné roky zvýšil a táto tendencia má stále ešte potenciál rásť a zvyšovať daný vek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vek #manželstvo #štúdia #vedci #vstup

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...