Šokujúci prieskum o šťastí. Bezdetní sú spokojnejší ako rodičia!

Deti sa vždy považovali za zdroj šťastia. Prieskum v 22 krajinách však ukazuje, že táto ich pridaná hodnota sa vytráca.

29.07.2016 13:00
šťastie, spokojnosť, pár, úsmev, radosť, posteľ Foto:
Bezdetné dvojice vykazujú vo väčšine krajín vyššiu mieru spokojnosti a šťastia.
debata (8)

Rodičia v porovnaní s bezdetnými pármi vykazovali vo veľkom počte krajín menšiu mieru spokojnosti so životom.

Skúmania na svetovej úrovni

Až 22 európskych a anglicky hovoriacich krajín sa zapojilo do prieskumu Národnej výskumnej agentúry (National Science Foundation), aby ukázali pravdu, ako je to s tvrdením, že deti prinášajú do vzťahu šťastie. Výskum prebiehal niekoľko rokov a vzorke tisícok rodičov a bezdetných párov. Šokujúcim zistením bolo, že v miere spokojnosti so životom vykazovali rodičia vyššie hodnoty iba v Nórsku a Maďarsku, vo všetkých ostatných krajinách sa pohľad na dieťa už nevnímal s pocitom radosti, skôr starostí.

Dieťa nie je na vime

Vedci sa principiálne zhodli, že problematickým bodom, ktorý láme pocit šťastia nie je prítomnosť samotného potomka. Podľa odpovedí je dôvodom nespokojnosti zhoršené sociálne prostredie a finančná situácia, ktorá nastala u väčšiny rodín s príchodom rodičovstva.

Index šťastia je premenlivý

Agentúra ukázala, že Američania majú schopnosť hodnotiť svoj pocit šťastia na stupnici od 1 po 10 na hranici 8 – 10, pričom Francúzi vykazovali mieru len 5 – 7. Vedci nevedeli, či sú ako národ skutočne menej šťastní, alebo jednoducho triezvejší vo vnímaní extrémov. Preto týmto národným rozdielom prispôsobili aj vnímanie miery šťastia rodičov. USA pritom ukázalo najväčší rozdiel medzi vnímaním šťastia z pohľadu rodiča a bezdetného.

Neplánované rodičovstvo je stresujúce

Krajiny s najväčším počtom neplánovaných tehotenstiev vykazovali viac rodičov nešťastnejších a zároveň stresujúcich. Vo všetkých prípadoch, kde úroveň šťastia rodičov klesala, hrala prím sociálna politika. Tá vo väčšine krajín nie je nastavená v prospech mladých rodín a týka sa to práve oblasti financií a možnosti skĺbiť prácu s rodičovstvom. Z krajín, kde tieto elementy hladko riešil štát v prospech rodičov, boli rozdiely minimálne, alebo rodičia v rebríčku šťastia tesne viedli.

Muži a ženy vnímajú rodičovstvo inak

To je síce každému jasné, ale čo sa týka miery šťastia a detí týka, muži omnoho viac vnímali negatívne nedostatok financií. Strach o existenciu a finančné zabezpečenie. Matky na druhej strane viac stresovala výchova detí a spojenie starostlivosti s prácou, zamestnaním a kariérnym postupom.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #stres #spokojnosť #šťastie #rodičovstvo #bezdetný pár

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...