Je pomsta sladká či horká?

Ak neustále skloňujete slovo pomsta, ochudobňujete sa o príjemné zážitky. Pre hnev ich nevnímate.

05.07.2016 07:00
žena, hnev, krik Foto:
Myslíte na pomstu akosi často?
debata

Je pomsta naozaj sladká alebo by sme sa takejto túžbe nemali oddávať priveľmi vášnivo? Vedci z univerzity vo Washingtone sa na pomstu pozreli odborne. A na čo prišli?

Pomsta je temná a evokuje v človeku trpké emócie. Myšlienka na pomstvu však ľudí istý čas dokáže upokojiť. Ale tí, ktorí sa pre pomstu rozhodnú, musia mať na pamäti aj dôsledky, ktoré z nej vyplynú. A tie už také pozitívne byť nemusia.

Čo hovoria vedci? Odplata môže na začiatku u človeka vyvolať pozitívne reakcie. Vidí sa ako víťaz situácie, v ktorej „napriateľa“ položí na lopatky. Z krátkodobého hľadiska tak má určite sladkú príchuť.

Z dlhodobého hľadiska však vedie k nespokojnosti. Neustále si ťúžbou po pomste totiž pripomíname nielen „nepriateľské“ osoby, ale aj nespravodlivosť, ktorú nám spôsobili. Negatívne emócie tak prevyšujú tie pozitívne, čo pre duševný stav jednotlivca nie je práve žiaduce. Zároveň pravidelne myslieť na to, ako by sme nepriateľovi vrátili, čo nám spôsobil, nás priveľmi „odvádza“ od každodenného života, od sveta, v ktorom aktuálne žijeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomsta #trpkosť #žiaľ

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...