Keď z manželstva zmizne sex... Existuje vôbec riešenie?

Nie je to žiaden mýtus, ani rozprávka so zlým koncom. Manželstvá bez sexu či s jeho minimom sú dnes čoraz častejšie. Aký to má vlastne dôvod?

13.06.2016 09:30
sex, vzťah, intimity, problém Foto:
Čo robiť, ak vyprchá v manželstve túžba po intímnom kontakte.
debata

Tendencia úbytku sexuálneho života medzi dvoma partnermi v dlhodobom zväzku nie je nič výnimočné. Na druhej strane, ak sa frekvencia zmení z „raz za dva týždne“ na „raz za polroka“, nie je to celkom ideálny stav.

Podľa odborníkov je príčin niekoľko – niektoré sú veľmi pragmatické a podmieňuje ich fungovanie dvojice v dennom živote, práci, ale aj rodine. Ak sa musíte starať o tri deti, popri tom chodiť do práce, zvládať starostlivosť o domácnosť či rodinný rozpočet, poľahky sa sexuálne zblíženie dostáva až na 28. koľaj.

Keď velí zvyk a pohodlnosť

Niekde však vôbec nemusí byť dôvodom nedostatok času, alebo stres, ktorý jednotlivec prežíva. Sex sa stráca z manželstva aj pre zvyk či pohodlnosť partnerov. Ak vyprchá animálne vzrušenie a nadšenie z toho druhého, môže sa stať, že chuť na milovanie sa priam zdecimuje. Môžete sa k sebe túliť na gauči večer pri televízore, alebo sa vodiť za ruky mestom, ale aj v spálni skončíte maximálne v objatí. Chýba sexuálne napätie, chtíč, túžba.

Sexuológovia radia v takom prípade, aby ste znovu tieto pojmy skúsili vrátiť do slovníka – naštartovali svoje sexuálne nadšenie. Začali sa znovu hrať a užívať si sex. Pravdou však je, že ľahko sa niečo hovorí od stola, no ťažšie sa to už realizuje v spálni.

Najviac nás totiž zvyknú trápiť vlastné myšlienky a pochody v hlave, ktoré dokážu za pár sekúnd zmeniť vzrušenie na letargiu či prázdny pohľad do diaľky.

Dá sa sex naštartovať znovu?

Bolo by zjednodušené povedať áno, alebo nie. Ale neplatilo by ani jedno, alebo oboje. Vždy to záleží od nastavenia partnerov a ich túžby. Nielen sexuálnej. Ale predovšetkým túžby a ochoty spraviť niečo pre seba aj pre toho druhého – začať sa mu znovu páčiť, posnažiť sa, aby som ju vzrušoval, a podobne.

Niekedy však nezafunguje ani to a manželstvo sa skrátka stáva schránkou pre vzťah dvoch ľudí, ktorí sa síce majú radi, ale intímne spolu nežijú. Také niečo, samozrejme, nie je neprípustné. A dokonca niekedy to bolo považované aj za úplne bežné. Treba si však uvedomiť jednu vec – v manželstve bez sexu sa veľmi často stáva, že ho jeden z partnerov začne hľadať niekde inde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #manželstvo #sex #nedostatok #absencia

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...