Kurzy zvládania hnevu? Vo výbušnej spoločnosti je to čoraz väčší biznis

Niektorí ľudia, keď sa rozzúria do nepríčetnosti, majú viac ako ostatní problém svoj hnev zvládnuť.

12.06.2016 07:07
Ako zvládnuť svoj hnev? Niekedy je nutná... Foto:
Ako zvládnuť svoj hnev? Niekedy je nutná odborná pomoc.
debata

Ničia hotelové izby, zastavia pokojne uprostred diaľnice, aby vynadali inému vodičovi, alebo sa vyhrážajú svojmu holičovi, že ho zmlátia, píše agentúra AFP.

V Los Angeles, kde sú ohromné ​​dopravné zápchy a kde je najvyšší počet vrážd v Spojených štátoch, sú veľmi populárne kurzy sebaovládania, kde sa ľudia učia, ako svoj hnev ovládať. Tento jav dokonca inšpiroval film Kurz sebeovládania s Adamom Sandlerom a Jackom Nicholsonom, a televízny seriál s Charliem Sheenom, ktorý je známy svojimi násilnými konfliktami.

Takéto kurzy musia z nariadenia súdu absolvovať početné celebrity: napríklad Naomi Campbell, ktorá hodila mobilný telefón na jedného asistenta, Sean Penn či Kanye West, ktorí napadli fotografov, či Justin Bieber, ktorý hádzal vajíčka na susedov dom.

Návaly hnevu sa týkajú všetkých vrstiev spoločnosti a na kurzoch sa stretneme s vodičmi kamiónov, členmi gangov, chirurgov alebo s vedúcimi pracovníkmi, ktorých na ne poslala ich firma. Zhruba 70 percent tvoria muži. Polovica pacientov prichádza sama, často na naliehanie príbuzných, druhá polovica z nariadenia súdov.

Štyridsaťročný kaskadér Eric sa pre kurz sebaovládania rozhodol po tom, čo sa niekoľko týždňov zúrivo hádal so svojou priateľkou a nakoniec sa v bare pobil s bratom, až sa ocitol v policajnej cele. Bernard zaplatil za svoj hnev veľkú cenu: 26 rokov strávil za mrežami, pretože zavraždil dealera, ktorý mu dlžil peniaze. „Býval som často veľmi rozzúrený,“ hovorí štyridsaťosemročný muž, ktorý sa teraz stal poradcom pre mladých delikventov a expertom na násilie v rodine.

Podľa štúdie Harvardovej, Kolumbijskej a Duke University sa takmer každý desiaty Američan v minulosti správal výbušne a má prístup ku strelným zbraniam. A dve tretiny amerických adolescentov trpia záchvatmi neovládateľnej zúrivosti.

Tento jav sa však týka celého sveta. Podľa serveru angermanage.co.uk sa každý desiaty Brit priznáva, že sa stal obeťou agresie. V Kalifornii je dopyt po terapii v rámci kurzov sebaovládania o to silnejší, že je tu veľmi nízky prah tolerancie voči násiliu, vysvetľuje Anita Avedianová, zakladateľka miestnej asociácie terapeutov zaoberajúcich sa zvládaním hnevu.

„Udriete dieťa? Ste cholerický? Idete do väzenia. Udriete svojho psa? Idete do väzenia,“ hovorí. „Naša klientela rastie ročne o 20 percent,“ uvádza osemdesiatročný George Anderson, ktorý liečil počas svojej praxe 17 000 pacientov.

Ide totiž o výhodný biznis: skupinová terapia stojí od 20 dolárov, ale individuálne liečba stojí až 350 dolárov na hodinu. Miera úspešnosti terapie sa pohybuje medzi 70 a 80 percentami.

Väčšina problémov so zvládaním zúrivosti je spojená s traumami z detstva, myslia si experti. Môže to byť veľmi kritický otec, rodičia, ktorí na dieťa kričali, matka, ktorá ho opustila …

Päťdesiatjedenročný vodič kamiónu Arnold, bývalý člen gangu a bývalý väzeň, prežíval celé detstvo bitky. Pri sebemenšej známke nedostatku rešpektu jeho krv vzkypí. Postupne sa však učí svoju zúrivosť ovládať. „Stačila by jedna sekunda, keď by som popustil uzdu hnevu, a môžem sa zase ocitnúť za mrežami,“ hovorí.

debata chyba
Viac na túto tému: #psychológ #Los Angeles #zúrivosť #hnev #kurz #zvládanie

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...