Sex s prostitútkou či močenie na partnera? Fantázie skrývajú všeličo

Nie je úspech erotického románu Päťdesiat odtieňov sivej len odrazom fantázií, ktoré sú medzi ľuďmi veľmi rozšírené?

07.06.2016 15:35
sex, erotická hra, intimity Foto:
Mnoho z nás sníva o netradičných sexuálnych zážitkoch.
debata

Ukazuje na to kanadská štúdia, ktorú zverejnili na serveri Journal of Sexual Medicine a opiera sa o svedectvo 799 mužov a 717 žien, ktorých sa pýtali na internete. Upresnime však najprv, že väčšina sexuológov jasne rozlišuje medzi tým, čo sa odohráva vo fantázii, a aktom samotným. Človek si môže predstavovať scény, aby zvýšil svoju sexuálnu túžbu, ale nemusí mať v úmysle ich realizovať. Lebo fantázia je dokonale kontrolovaný a riadený produkt mysle, píše francúzsky denník Le Figaro.

Už v roku 2008 psychológovia Joseph Critelli a Jenny Bivonao z Texaskej univerzity zdôrazňovali tento zásadný rozdiel. Napríklad 31 až 57 percent žien si predstavuje znásilnenie a u deviatich až 17 percent z nich ide o fantáziu číslo jedna, ale v reálnom živote žiadna z nich nemá chuť byť znásilnená. Je to aj známka toho, že sa fantázia len málo obzerá na spoločenské konvencie alebo racionálne uvažovanie.

Pri kanadskej štúdii vedci vyzvali jej účastníkov, aby oznámkovali číslami od jeden do seden intenzitu svojho záujmu o 55 sexuálnych fantázií. Jednotka znamenala žiadny záujem, sedmička veľmi silný záujem. Medzi mužmi sú najrozšírenejšie fantázie tieto: pocit lásky pri pohlavnom styku (88 percent), orálny sex (87 percent) a milovanie s dvoma ženami (84 percent).

Prvé dve predstavy sú tiež časté u žien: prvá fantázia vzbudzuje záujem 92 percent žien a druhá 78 percent. O milovaní medzi jedným mužom a dvoma ženami sní len 36 percent žien a sex s dvoma mužmi si predstavuje len 30 percent žien. Štúdia prekvapivo ukázala, že fantázie o podriadenosti, ktoré bývajú s obľubou prisudzované ženám, sú v skutočnosti časté aj u mužov.

Ďalej zo štúdie vyplynulo, že sa oveľa častejšie, než sa predpokladalo, objavujú sexuálne fantázie považované za vzácne či nezvyklé, a to ako u mužov, tak aj u žien. Napríklad to je močenie na partnera, nosenie šiat opačného pohlavia pri milovaní či sex s prostitútkou alebo s prostitútom.

Z 55 fantází, ktoré vedci pokusným osobám predložili, sa nakoniec ukázali ako vzácne len dve: pedofília a zoofília, ktorým sa oddávalo menej ako 2,3 percenta opýtaných.

Štúdia nie je tak celkom reprezentatívna, lebo ju realizovali cez internet. Jej autori najmä konštatujú, že sa na nej zúčastnilo málo ľudí vo veku vyše päťdesiatpäť rokov. Odpovede na otázky, ktoré boli anonymné, sú však považované za platné s podmienkou, že nebudú automaticky aplikované na celú populáciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #láska #sex #dotyk #snívanie #fantázia

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...