Sex je pre väčšinu seniorov dôležitý, problémom sa však nevyhnú

Seniori majú aktívny sexuálny život: 79 percent mužov a 65 percent žien po šesťdesiatke uvádza, že sex je pre nich dôležitý. S tým však prichádzajú aj nepríjemnosti s touto aktivitou spojené. Nielen o nich píše francúzsky denník Le Figaro.

20.02.2016 08:00
senior - sex - intimita Foto:
Sexuálny život seniorov býval tabu, ale je jasné, že sa mu venujú aj oni.
debata

Nedávna americká štúdia odhalila, že po šesťdesiatke 79 percent mužov a 65 percent žien si myslí, že sex je pre nich predmetom podstatného záujmu. U sedemdesiatnikov prikladá dôležitosť sexu ešte 64 percent mužov, ale už len 37 percent žien.

Štúdia zverejnená v Journal of Sexual Medicine sa zamerala na sexuálne problémy Austrálčanov vo veku od 75 do 95 rokov. Vyplýva z nej, že takých problémov je veľa: každý druhý muž sa zveril, že má problémy s erekciou či nedostatkom libida, každý tretí uvádzal, že ťažko dosahuje orgazmus, a každý piaty trpel úzkosťami z toho dôvodu, že nie je sexuálne výkonný.

Cit je viac ako fyzický výkon

Francúzska sexuologička Marie-Hélene Colsonová usudzuje, že je možné dosiahnuť optimálnu sexualitu vo vyššom veku s podmienkou, že musia byť rešpektované obmedzenia spojené s vekom. Navrhuje, aby seniori pristupovali k sexualite inak ako za mlada: menej fyzického výkonu a viac vrelosti vo vzťahu, menej sexu a viac citu.

Sexuálnemu vzťahu môžu brániť s nástupom staroby niektoré psychologické charakteristiky: ak tvrdošijne trváte na obmedzených a stereotypných scenároch, či ak prepadáte narcizmu alebo perfekcionizmu, ktoré vám bránia nechať sa uniesť radosťou zo zdieľanej intimity a zabudnúť na výkon. Nebezpečné je tiež vnímať každý sexuálny vzťah ako povinnosť splniť svoju úlohu.

Viac sexu, viac komplikácií?

V súvislosti s predlžovaním sexuálneho života u jedincov sa nedávno objavili aj zaujímavé poznatky, z ktorých priamo vyplýva, že seniori sa venujú intímnemu životu. Časopis britských študentov medicíny (Student British Medical Journal) varoval lekárov, ktorí by mohli nechať bez povšimnutia pohlavne prenosnú infekciu u pacientky len preto, lebo sa im zdá stará. Dokladujú to zvýšenym počtom pohlavne prenosných infekcií medzi severoamerickými a britskými seniormi.

Ako ukázal ich prieskum, v posledných desiatich rokoch sa počet prípadov pohlavne prenosných infekcií vo Veľkej Británii, v Spojených štátoch či v Kanade zdvojnásobil. „V čase, keď som začal svoju prax, v 80-tych rokoch, na úsvite éry AIDS, som neustále počul, že počet pohlavne prenosných infekcií alebo chorôb stále rastie. Treba však priznať, že v porovnaní s 80-tymi rokmi počet prípadov ochorení syfilisom alebo kvapavkou našťastie značne poklesol,“ uvádza profesor Michel Janiero z Francúzskej dermatologickej spoločnosti.

Tento pokles je čiastočne spôsobom bojom proti AIDS, keďže ochrana prezervatívom proti HIV znamená aj ochranu pred pohlavnými chorobami. Nemožno však ignorovať niektoré poplašné signály, ako je nárast infekcií spôsobených gonokokmi či chlamýdiami. Je pravda, že nie všetko sa dá vysvetliť väčšou sexuálnou aktivitou seniorov. Avšak novou skutočnosťou posledných desaťročí je predlžovanie dĺžky sexuálneho života.

debata chyba
Viac na túto tému: #sex #senior #pohlavné choroby #tabu

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....