Mesiace či roky bez sexu? Je to vôbec zdravé?

Sú páry, ktoré žijú spokojne aj bez sexu. Celé roky.

11.11.2015 11:00
sex, vzťah, intimity Foto:
Ako často sa oddávate sexu?
debata (1)

Čo sa stane, ak týždne, mesiace či dokonca roky absentuje v živote sex? Čo to urobí s telom a dušou človeka? Je to pre zdravie človeka škodlivé?

Či aspoň masturbujete alebo nie, nedostatok sexu nemá na organizmus škodlivý vplyv. Tvrdí to vo svojej štúdii nemecký sexuológ a urológ Wolfgang Bühmann. Ako ďalej uviedol, počas svojej dlhej praxe spoznal aj páry, ktoré nemali sex 25 rokov a ich vzťah napriek tomu fungoval, obaja boli spokojní. A zdraví. Nedostatok sexu tak so zdravím človeka podľa jeho vyhlásení nesúvisí.

Problém nastáva podľa neho vtedy, ak očakávania partnerov, čo sa sexu vo vzťahu týka, sú diametrálne odlišné – jeden chce oveľa viac sexu než druhý. Navyše problém prichádza aj vtedy, keď jeden z partnerov meria kvalitu vzťahu počtom sexuálnych stykov.

Nedostatok sexu síce neškodí, ale ako uvádza iná štúdia z univerzity v Göttingene, životu sex prospieva. 30 000 opýtaných v prieskume uviedlo, že ak majú málo sexu vo vzťahu, hádajú sa častejšie a tento stres má na ich život negatívny dopad.

Okrem toho sex pomáha aj pri zaspávaní. Počas styku sa totiž produkuje hormón oxytocín a ten vyvoláva v človeku nielen pocit spokojnosti, ale aj pocit únavy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kvalita #partnerstvo #sexuálny styk

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...