Manželstvo v koncoch? Kedy navštíviť poradňu, čo sa dá zachrániť?

Manželská poradňa? Aj vo vás vyvoláva priam husiu kožu? Máte pocit, že je to miesto len pre tých, ktorí absolútne zlyhali? Omyl, milé dámy aj páni!

08.10.2015 11:00
manželia - hádka - problém Foto:
Neschopnosť komunikácie, podráždenosť, hádky - aj to je dôvod na návštevu manželskej poradne.
debata

Hoci stále pretrváva v našich mysliach názor, že do manželskej poradne by mali mieriť už len páry, ktoré sú krok od rozvodu, faktom je, že manželský vzťah niekedy potrebuje nadhľad a objektívny prístup. A tiež pomoc.

Väčšina tých, ktorí v minulosti absolvovali pohovor s manželským poradcom, neskôr uviedli, že sa vďaka jeho radám cítili šťastnejší alebo vyrovnanejší. Reč pritom nebola len o pároch, ale aj jednotlivcoch – hoci už zo slovka manželská poradňa vychádza, že by ju mali navštevovať dvaja – nie je nič výnimočné, ak si poradcu vyhľadá len polovička z dvojice.

Takýto moment môže nastať napríklad vtedy, ak jeden z manželov začne dotazovať svoj vzťah k tomu druhému. Neraz sa stane, že ten druhý prvé mesiace nič netuší, má pocit, že všetko je v poriadku. Samozrejme, vždy to záleží aj od nášho osobného nastavenia – čo chceme obetovať a čo dosiahnuť. Ak to začne na jednej strane v manželstve škrípať a výsledkom je skôr experimentovanie s neverou ako snaha o poradenstvo u odborníka, len sotva možno hovoriť o tom, že existuje šanca na záchranu.

Gro manželskej terapie by však mali podstupovať dvaja zákonití partneri. Problémom sa často stáva neochota jedného z nich absolvovať pomoc. Zväčša je to prípad mužov. Na to, aby ste ho prehovorili na terapiu, je nutné postupovať opatrne a bez zbytočného tlaku. Na druhej strane je dobré jednať na rovinu a jasne vyargumentovať dôvody, prečo si myslíte, že je poradňa nutná. Na fakty a praktické argumenty mnohí muži reagujú pozitívne. Pokiaľ partner vytrvalo odmieta, prípadne je dokonca pri tejto téme agresívny, je to jeden zo znakov, že možno naozaj už nie je cesty ďalej.

Kedy zvážiť manželskú poradňu:

  • máte pocit, že vás partner nepočúva
  • komunikácia medzi vami viazne, vyčerpali sa vám témy na rozhovory a interakciu
  • komunikácia je agresívna, objavujú sa hádky bez zmyslu, výmeny názorov
  • pomer pocitov lásky a hnevu či podráždenia voči partnerovi sa prevážil na stranu negatívnych
  • do vzťahu vstúpila jednorázová sexuálna nevera
  • jeden z partnerov rieši opakované romániky mimo vzťahu

Kedy už môže byť zbytočná:

  • v zásade sa nový dych dá vdýchnuť do každého problematickejšieho vzťahu, ale ak sa vytratí láska a porozumenie, len ťažko bude niečo držať pokope. Samozrejme, môžete zostať spolu ako priatelia – ale takéto páry prirodzene prejdu z fázy lásky do fázy priateľstva a môžu spoločne prežiť ďalšie desaťročia. Ak sa u vás láska postupne vytráca a začínate vnímať indiferentný postoj voči manželovi (manželke), je dosť pravdepodobné, že tento vzťah už nemá veľkú budúcnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #manželstvo #problém #terapia #poradňa #manželská poradňa

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...