Ženatí muži sú tučnejší ako slobodní

Láska je síce slepá, ale nespôsobuje náhodou boh lásky Eros, že priberáme na váhe? Zdá sa, že áno. Podľa novej nemeckej štúdie vážia ľudia žijúci v manželstve o dva kilogramy viac ako slobodní. Taký je aspoň výsledok štúdie vedcov z Bazilejskej univerzity a Inštitútu Maxa Plancka v Nemecku v spolupráci s ústavom pre prieskum trhu GFK.

04.08.2015 14:30
Romantická večera Foto:
Dvom sa lepšie je ako samotnému.
debata

Vedci sledovali vplyv života v páre a porovnávali ho so životom slobodných v deviatich krajinách. A výsledok? Na rozdiel od slobodných vážili osoby žijúce v manželstve v priemere o dva kilogramy viac. Presnejšie povedané, index telesnej hmotnosti (BMI), ktorý sa vypočítava vydelením hmotnosti druhou mocninou výšky, bol u mužov žijúcich s partnerkou 26,3, zatiaľ čo u slobodných predstavoval 25,7.

Pokiaľ ide o ženy, je rozdiel menej výrazný. Vydaté ženy mali BMI v priemere 25,6, zatiaľ čo slobodné 25,1. Pre ideálnu hmotnosť sa uvádzajú hodnoty BMI od 18,5 do 25.

Ako napísal francúzsky denník Le Figaro, na tomto zistení nie je nič nové. Azda každý sa po svadbe nechá vykrmovať. Mnohé štúdie sa už zaoberali vplyvom lásky a života vo dvojici na váhový prírastok. Napríklad internetový server I Love My Diet Coach v apríli informoval, že viac ako tretina manželov, ktorí začali žiť spoločne, nabrala na váhe. Britská štúdia z roku 2013 ukázala, že po uzavretí manželstva pribralo viac ako 60 percent sledovaných osôb.

Ako vysvetliť tento jav? Nemeckí vedci poukazujú na zníženie fyzickej aktivity. Za slobodna, keď sa ľudia chcú páčiť, sa starajú o svoje telo a udržujú sa vo forme. Po sobáši môžu niektorí s takým úsilím prestať, akoby sa úplne upokojili a boli presvedčení, že už dosiahli svoj a nie je potrebné o niečo ešte bojovať.

Život v páre môže tiež narušiť organizáciu a zloženie pokrmov. Keď je človek sám, nie je nič výnimočné na tom, že si pripraví ľahké jedlo. Oveľa ťažšie je, naopak, odolať výdatnému pokrmu, ktorý pripravil milujúci náprotivok. V dvoch sa večera niekedy mení na chrumkanie na gauči alebo jedenie chlebíčkov zapíjaných červeným vínom – skôr ako na chrumkanie kapusty s citrónovou šťavou.

Ak u niektorých osôb vedie zamilovanosť k tomu, že nemajú potrebu toľko jesť, u iných je to naopak. V čase zamilovanosti je mozog vo vare a hormóny šťastia, ako je oxytocín, pracujú na plný plyn. Častejšie návštevy reštaurácií či dokonca jedáckych hodov – páry zamilovaných sa skrátka tešia zo všetkých radostí, ktoré život ponúka, zvlášť z jedla.

Nastáva tu pritom určitý paradox. Zamilovaní síce majú tendenciu naberať na váhe, napriek tomu žijú dlhšie ako slobodní. A ak nadváha a sedavý spôsob života škodia zdraviu, potom zamilovaní rovnako majú dve zásadné výhody, ktoré sú nevyhnutné pre dlhovekosť: spoločenskosť a lásku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #manželstvo #jedlo

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...