Vášho partnera zožiera závisť? A môže za to váš úspech

Vzťah je o tom, že sa v ňom majú cítiť dobre obaja.

31.07.2015 14:30
žena, úspech, šťastie, kamarátka, veselá,... Foto:
Ste priveľmi úspešná?
debata

Uf, kto by to bol v začiatkoch povedal… Obaja ste skončili školu a boli ste na začiatku cesty. Štartovacia čiara nastavená rovnako a dvaja mladí a zamilovaní mali všetko pred sebou.

Desať rokov ubehlo ako voda. Ani ste sa nenazdali a zrazu ste niekde inde. Roky driny, ponocovania v kancelárii, množstvo školení či kurzov – ale všetko ste zúročili. Máte kariéru, po akej ste túžili. Slušne zarábate, môžete si dovoliť, po čom vám srdce piští, žijete si podľa svojich predstáv. Ste spokojná.

Ide však iba o vás. Muž po vašom boku sa od promócii takisto kamsi posunul. Nie však tak výrazne, ako vy. Predbehli ste ho vo všetkom, v čom sa dalo. Zdanlivo spriaznené duše až také spriaznené nie sú a do vašich životov sa predrala závisť.

Znie to čudne? Nenechajte sa pomýliť. Aj váš drahý vám môže závidieť. Ak robíte všetko lepšie ako on, hoci mu to nedávate nijako pocítiť, vašim úspechom sa zožiera. V noci ho opantajú myšlienky o jeho stagnácii a vašom napredovaní. A rozhodne mu to nie je príjemné.

Ste to práve vy, kto má vo vzťahu navrch. A hoci sa pred ním neprezentujete ako majsterka sveta, rovnováha je porušená. Nevšimli ste si jeho prudké zmeny nálad? A ako reaguje, ak mu oznámite, že vám opäť zvýšili plat, ktorý je už trikrát väčší ako ten jeho? Dokáže sa ešte tešiť z vašich úspechov?

Ak ste veľmi úspešná žena po vašom boku je niekoľko rokov partner, ktorému sa až tak nedarí, váš vzťah zrejme neprekvitá. Príde kríza, potom druhá. Partner sa na váš úspech už nepozerá celkom očarený, ale skôr akosi „cez prsty“ a úprimne vám nedokáže povedať: „si jednička“. Ak žena prerastie v kariére muža, je to obrovská skúška vzťahu. Bohužiaľ, nie je ničím výnimočným, že práve táto skúška vzťah „položí“. Sú muži, ktorí úspech svojej partnerke závidia. O to viac, ak sú obaja z jednej brandže.

Ako sa z krízy dostať? Iste, vášmu vzťahu by pomohlo, keby sa karty obrátili. Ale čo vy? Páčilo by sa vám to? Hoci je to práve partner, ktorý sa s tým musí vyrovnať, vy mu môžete dať najavo, že je pre vás stále prvoradý. Podporte ho, hoci jeho úspechy ani zďaleka nedosahujú tie vaše. Tešte sa, vyzdvihujte jeho snahu… Venujte čas aj priestor jeho obavám. Rozprávajte sa o ďalšom fungovaní vašej dvojčlennej domácnosti. Prízvukujte mu, že vzťah je o tom, že raz sa darí jednému, potom druhému. Ak sa partner v práci snaží, len jednoducho nedosahuje na váš úspech, jeho snahu oceňte.

Pozor však v okamihu, ak sa začnete pre svoj úspech priveľmi trápiť. To nie je správna cesta. Ani výčitky nie sú na mieste. Ak sa partnerova závisť iba stupňuje a priamo úmerne s vaším úspechom rastie jeho zlá nálada, je na čase spraviť radikálny rez. Nie ste zodpovedná za to, že jemu sa nedarí. Nenechajte sa vmanipulovať do pozície, kedy máte neustále brať ohľady iba vy… Ak je vám vo vzťahu nepríjemne a prestal vás napĺňať, navyše partner vám nijako nepomáha prekonať krízu, možno je čas ísť od seba. Možno len na chvíľu, možno sa stálo. Vzťah je totiž o tom, že sa v ňom máte cítiť dobre. Obaja!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úspech #závisť #nespokojnosť

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....