Súložili ste spolu ako králiky, odrazu túžby niet. A čo teraz?

Za hranicami sa hovorí celkom vtipné prirovnanie a teória zároveň.

08.04.2015 15:00
sex, vzťah, intimity Foto:
Aj vo vašom vzťahu sa odrazu vytratila chuť na sex?
debata

Keby párik počas prvých dvoch rokov svojho spoločného života vhodil do prasiatka mincu za každé milovanie a potom po zvyšok manželstva za každý ďalší sex jednu mincu vybral, aj tak sa prasiatko nevyprázdni.

Inými slovami je však len vystihnutý fakt, ktorému skôr alebo neskôr musí čeliť väčšina dlhodobých partnerských zväzkov. Samozrejme – to, že s pribúdajúcim vekom sa znižuje naša fyzická túžba na uspokojenie sexuálnych potrieb, je celkom prirodzené. Súvisí to s hormónmi, kondíciou, psychikou, životom, ktorý nám prináša kolotoč povinností a často stresu. Pokiaľ sa napriek tomuto prirodzenému pozvoľnému poklesu dvojica stále dokáže (hoci aj v nižšej frekvencii) tešiť zo spoločne strávených chvíľ v spálni, netreba biť na poplach.

Strata záujmu o sex či pokles libida je však veľkým problémom, pokiaľ postihne len jedného z partnerov a stane sa to náhle. Asi tušíte, čo môže nasledovať. V takom prípade sa často stáva, že žiadostivejší partner sa snaží hľadať kompenzáciu. A pokiaľ vnútorne bojuje s tým, že nechce byť neverný/neverná, skôr alebo neskôr sa prejaví u neho psychická nerovnováha, destabilita a obviňovanie – či už samého seba, alebo toho druhého.

Sexuológovia tvrdia, že nerovnováha sexuálnej túžby v manželstve je najčastejšou príčinou problémov medzi manželskými pármi v súčasnosti. Len časť z nich sa pritom rozhodne tento problém riešiť aj pod odborným dohľadom a vedením.

Pokiaľ podobnému problému čelíte aj vy, mali by ste si podľa sexuológov uvedomiť jednu vec – sex je vo vzťahu dôležitý. A je dôležitý aj pre vášho partnera (partnerku). Pokiaľ nastala nerovnováha vo vašich túžbach, prvým krokom je uvedomiť si, čo milovanie znamená pre vašu polovičku a vytvoriť si zo sexuálneho kontaktu opäť prioritu, ktorou kedysi bývala.

Odborná konzultácia býva dôležitá nielen kvôli slovám. Problémom straty túžby totiž niekedy môže byť aj fyzická kondícia a tak je dobré absolvovať návštevu u odborníka a tiež patričné vyšetrenie – u žien gynekológ a sexuológ, u mužov urológ a sexuológ. Je dobré tiež konzultovať skúšanie rozličných prípravkov, ktoré majú sexuálnu túžbu podporiť. Špeciálne, ak sú tvorené na hormonálnej báze.

V prípade straty túžby je však najčastejšou príčinou psychika. Nemusí ísť o problém – často je to naozaj len zmena v myslení, nazeraní na sex a radosť z neho. Ak teda chcete situáciu zmeniť, mali by ste svoj sexuálny život (neživot) podrobiť práve konzultácií s nezainteresovaným odborníkom. A samozrejme, dôležité je komunikovať s partnerom. Rozprávať sa musíte o svojich potrebách, očakávaniach, je dobré uvedomiť si, že v sexuálnej oblasti netreba mať tajnosti, ale skôr hovoriť o tom, čo vám robí (robilo) dobre, aké sú pre vás momenty vzrušenia a pod.

Sexuológovia tiež niekedy odporúčajú tzv. „povinné“ milovanie, alebo „postaviť sa na štart“. Mnoho z nás totiž často nedokáže prekonať prvotný impulz na aktivitu, pričom samotná aktivita nám dokáže priniesť radosť a prekvapivé potešenie. Ide však o urobenie toho „prvého kroku“.

V neposlednom rade je dobré experimentovať a skúšať nové techniky, prostredia, či napríklad scenáre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pokles #problém #sex #túžba #riešenie #sexuológ #nerovnováha

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...