Chce sa k vám nasťahovať? Pozývate ho? Čo zvážiť?

Už si uňho nasťahovaná? Či sa len stále presúvaš? Počúvate takúto vetu od kamarátok a známych a neviete na ňu odpovedať?

26.03.2015 15:00
kľúče, spoločné bývanie Foto:
Kľúč od vášho bytu dostane, ale...
debata

Spolu či oddelene

Hneď na úvod vám poradíme. To, ako bývate, či spolu alebo oddelene, je len a len vaša vec. Nenechajte sa natlačiť do mantinelov, ktoré nariaďujú, čo a kedy sa už patrí. Žite, ako vám to vyhovuje. Ak s tým nemáte problém, no napriek tomu počúvate takýchto otázok čoraz viac, jednoducho o vzťahu prestaňte rozprávať. Máte niekoho. Ste spokojná. Bodka. Alebo trojbodka. No žiadna čiarka, žiadne ale.

Nemajetný partner?

A teraz k tomu, aká je skutočnosť. Uvítali by ste, ak by vám jedného pekného dňa (napríklad zajtra), navrhol: Poď ku mne bývať. Nasťahuj sa ku mne. Budem šťastný. Začneme spolu žiť, už nebudem zaspávať sám. Tu už však je ale. Býva v podnájme – nepatrí k bohatým mužom, čo vám ani náhodou neprekáža. Bohatého ste už mali, bol workoholik, neustále doma neprítomný a vzťah skončil neverou, z ktorej ani nemal výčitky svedomia. Bývali ste uňho. A čo z toho?

Čaká návrh

Nový objav, ktorého „chybičkou krásy“ je nedostatok financií (ale inak je milý, bezdetný a verný), automaticky čaká, že mu to navrhnete vy. Čaká, kedy poviete zázračnú vetu, s ktorou zaspáva: Nasťahuj sa ku mne, ráno si budeme umývať zuby. Dostaneš kľúče od bytu a ja budem najšťastnejší človek, keď prídem domov a ty budeš na mojom šporáku pripravovať chutnú večeru. Ak to teda tušíte a ste už presvedčená o tom, že tohto a nie iného muža chcete, konajte.

Naznačte jasné hranice

Avšak ešte predtým, ako vyslovíte tieto rozhodné slová, sama porozmýšľajte, ako by to mohlo fungovať. Určite nechcete prejsť do roly muža, živiteľa rodiny a poskytnúť vášmu „chudobnému“ priateľovi prístrešok zadarmo. Ak sa zbaví ťažoby – a nebude musieť viac platiť podnájom, určite by mal odbremeniť vás. Nie je na tom nič vypočítavé, skôr naopak. Ak hneď na začiatku vzťahu nenaznačíte jasné hranice, za ktoré si neprajete, aby zašiel, neskôr sa vám to môže vypomstiť.

Fifty-fifty

Zájdite s priateľom na kávu, na veľkonočné trhy, alebo na miesto, kam chodíte radi. Až keď sa atmosféra uvoľní, navrhnite mu, čo plánujete. Počkajte, čo bude navrhovať on a potom príďte so svojou verziou. Bolo by dobré, ak by ste sa podelili fifty-fifty a náklady na byt si rozdelili. Ostane ovca celá, aj vlk najedený, ako sa vraví. A ak to medzi vami v budúcnosti zaškrípe, nebudete si mať čo vyčítať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nevera #budúcnosť #podnájom #večera #spoločné bývanie #prístrešok

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...