Rozvod prečistí aj rodinné vzťahy

Dokázať aj po rozchode či rozvode komunikovať s rodinou partnera je naozaj veľmi ťažké. Najmä, ak sa druhá strana cíti dotknutá či ukrivdená.

01.03.2015 17:00
rozvod, manželstvo, problém Foto:
Vôľa zachrániť manželstvo je potrebná na oboch stranách.
debata

Vraví sa, že kde je vôľa, je aj cesta. Nuž, nejedna rozvedená žena alebo muž vzápätí dodávajú, že vôľa je potrebná na oboch stranách.

„Práve, keď som oznámila, že sa s mojim mužom rozvádzam, zistila som, ako ma jeho rodina má v láske. So svokrou som nikdy nemala problémy, vychádzali sme si. Švagriné boli tiež veľmi milé a často sme sa navštevovali. Obe vedeli, aké máme s mužom problémy v manželstve a neraz ma ľutovali, ako s ním dokážem fungovať. Svokra bola ten typ, čo si myslí, že jej syn je to najlepšie stvorenie na svete, aj keby bol drogový díler. Ja som sa pred ňou preto radšej nesťažovala. Od dňa odchodu od muža som mnou celá jeho rodina prestala komunikovať, dvíhať mi telefón, odpovedať na sms-ky k sviatkom. A tak som to vzdala. Našťastie, k našim dcéram majú pekný vzťah a preto viac neriešim, i keď ma to občas zamrzí.“ Hovorí Martina Mikulcová, ktorá sa dodnes s rodinou bývalého manžela nestretáva.

Peter je rozvedený už 10 rokov a s rodinou bývalej manželky je stále v kontakte. „Bývame neďaleko seba a tak by bolo zvláštne, ak by sme sa ignorovali. Nikdy mi neublížili, ani neboli dôvodom rozpadu nášho manželstva. Manželka sa po rozvode presťahovala k nim a keď som išiel po deti, stretávali sme sa. Dnes už majú vlastný byt, ale spoločné občasné stretnutia zostali. Rovnako sa vidíme na oslavách mojich detí či rôznych rodinných príležitostiach. So svokrom si občas sadneme u neho v pivnici na vínko a podebatujeme. Som rád, že sme nespálili mosty medzi sebou len preto, že sme my dvaja s bývalou manželkou nedokázali spolu fungovať.“

Eva má tiež bohaté skúsenosti, ako po rozvode dostala u bývalej svokry „stopku“ ona aj jej dcéra. „Manželstvo som ukončila ja, keďže môj zákonitý ma podvádzal na každom kroku. Všetci, vrátane jeho rodiny to vedeli. A tak bolo len otázkou času, kedy príde k rozvodu. Počas rozvodu so mnou svokra prestala komunikovať, našu dcéru však k nej exmanžel občas vodil. Po rozvode okamžite zabudla, že nejaké vnúča má. Dcéra má dnes tesne pred dvadsiatkou a už desať rokov babku nevidela. Tá totiž nemá o ňu záujem. Prečo je tomu tak, keď o ostatné vnúčatá svojich detí sa zaujíma neviem. Je to smutné, ale rešpektujeme jej rozhodnutie. S bývalým švagrom a švagrinou som v kontakte, aj keď len na sociálnej sieti. Občas však prehodíme pár viet, čo má kto nové a ako sa majú.“

Päť pravidiel ako na vzťahy po rozvode:

1. Doprajte im čas na strávenie vášho rozvodu. Ani pre nich to nemusí byť jednoduché.
2. Snažte sa nadviazať komunikáciu.
3. Rešpektujte, ak sa druhá strana rozhodne inak, ako očakávate.
4. Vzťahy, ktoré nefungovali už počas manželstva sa môžu po jeho ukončení ešte viac vyostriť.
5. Nevysvetľujte, nedokazujte, že vy ste v manželstve nezlyhali, ale na vine bol ich potomok. Nepomôže to. Práve naopak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hádka #rozvod #manželská kríza #exmanžel

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...