Za vašu žiarlivosť môže strach! Zbavte sa ho

Zatočne so žiarlivosťou skôr, než vám zničí vzťah.

27.02.2015 09:00
Ako zatočiť so žiarlivosťou? Foto:
Ako zatočiť so žiarlivosťou?
debata

Priveľká žiarlivosť predstavuje pre partnerský vzťah jed. Nedôvera vo vernosť partnera prináša veľký priestor na hádky a konflikty. Prečo teda žiarlime, ak je to také „zlé“?

Na prvom mieste je strach. A ten môže mať rôzne príčiny. Strach vás zachváti pre nedostatok sebadôvery. Neveríte v seba, v to, že by vás mohol niekto milovať na 100 percent. Že pre partnera nie ste dosť dobrá. Že existujú iné, lepšie, krajšie a šikovnejšie ako vy. A tak sa do vašej hlavy vkradne strach, že skôr či neskôr si to partner všimne a začne sa obzerať inde.

Iný druh strachu sa u žiarlivého človeka takisto hlási silne k slovu. Je to strach zo samoty. Z pocitu, ktorý ste už zažili a ktorý opäť prežiť nechcete. Zostali ste opustená a to vo vás vyvoláva paniku. Pozorujete partnerove činy priveľmi kritickým okom, najmä počas jeho stretávania sa s inými ženami a strach z toho, že vás kvôli niektorej opustí, je priveľmi silný, aby ste ho dokázali nechať len tak. A preto žiarlite.

Nájsť okamžité riešenie je ťažké, pretože závisí od toho, ako sa začnete pozerať sama na seba, nie na partnera. Svoje obavy musíte dostať pod kontrolu. Porozprávajte sa s partnerom, povedzte mu o vašich obavách, ale nijako naňho netlačte. Skúste sa na váš vzťah pozrieť racionálne, nie cez závoj strachu. Snažte sa na partnerovi všímať si veci, ktoré robí pre vás a z lásky k vám. Je starostlivý? Cítite sa s ním dobre? Viete sa spoločne zasmiať aj podeliť o starosti? Podľa odpovedí na takéto otázky by ste sa mohli cez váš strach postupne preniesť. Ak si v otázkach strachu a žiarlivosti nedokážete pomôcť sama a vaše správanie je pre vzťah neúnosné, mali by ste vyhľadať psychológa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žiarlivosť #nedôvera

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....