Štyri najčastejšie sexuálne problémy párov: Trápia aj vás?

Skupinu odborníkov, lekárov, sexuológov či terapeutov oslovil americký portál HuffingtonPost.com, aby spoločne našli najčastejšie sexuálne problémy partnerských dvojíc. Výsledky možno neprekvapia, ale zaujmú.

13.11.2014 07:00
sex, vzťah, intimity Foto:
Aké sú najčastejšie sexuálne problémy vo vzťahu?
debata

Hoci sexuálny život je veľmi rozmanitý a v každom partnerskom vzťahu individuálny, podľa sex-expertov sa rozhodne dajú nájsť spoločné znaky, ktoré spôsobujú problémy dvojíc na sexuálnom poli. Vo svojich ordináciach či pri štúdiách sa vraj najčastejšie stretávajú s nasledovným:

1. Nezladená sexuálna túžba

Môže mať viacero podôb. Medzi partnermi môže dôjsť k rozdielnemu vnímaniu sexuálneho aktu ako takého. Niekde sú problémom techniky a spôsoby smerujúce k uspokojeniu, každý partner si ich predstavuje inak a buď ich napĺňa len jeden z dvojice, alebo ani jeden. Súčasťou tohto problému je aj úroveň sexuálnej túžby u dvoch partnerov. Kým u jedného z nich môže byť vysoká, druhý môže trpieť jej nedostatkom. A problém je na svete.

2. Nedostatok času na sex

Ďalším častým problémom, s ktorým sa americkí odborníci stretli vo svojich ordináciach, je práve nedostatok času partnerov mať spolu sex. Vyhovárajú sa na to, že sa síce milujú, ale nemajú popri nabitom pracovnom tempe či starostlivosti o rodinu čas na milovanie. Podľa lekárky Cathy Beatonovej, ktorú cituje HuffingtonPost.com, je to však často len zástierka vlastných problémov na sexuálnej aj fyzickej úrovni. Takéto vzťahy podľa nej často charakterizujú problémy nedostatku libida, erektilnej dysfunkcie u mužov či bolesti pri styku u žien. Namiesto toho, aby o nich hovorili, vytvoria si obranu v podobe výhovorky, že na sex nie je čas.

3. Úbytok sexuálnej aktivity

Pre niekoho prirodzený vývoj situácie, pre iného zdroj problému. Páry, ktoré sa v začiatkoch vzťahu milovali viackrát za týždeň, odrazu znižujú frekvenciu styku, ba niektoré prestanú spolu intímne žiť úplne. Sexuálna koučka Sari Cooper si myslí, že v takomto prípade môžu byť na vine fyziologické problémy ako erektilná dysfunkcia či bolestivý styk, no častejšie je to stereotyp, nuda, pocit nudy z partnera, ale aj zo samého seba, ktoré ústia do nedostatku sebaistoty v sexuálnej oblasti. V takom prípade nájsť riešenie nemusí byť jednoduché, u každého páru platí čosi iné a je to veľmi individuálna záležitosť. Dvojice by však mali byť otvorené novým impulzom a skúsiť takpovediac vdýchnuť nový vietor do plachiet svojho spálňového života.

4. Jeden z partnerov je neverný

Problém, ktorý (aspoň v USA) privedie do ordinácie odborníka desiatky párov. Lekár musí zistiť, čo je príčinou nevery. Ak ide o výlučne fyzickú záležitosť, najčastejším dôvodom je nuda a stereotyp v tradičnom vzťahu a túžba po nových impulzoch. U žien to často býva o nájdení partnera, ktorý je narozdiel od toho stáleho schopný priviesť ich k orgazmu. Riešenie podobných situácií nebýva ľahké. Páry sa totiž musia rozhodnúť a vybrať si, no zároveň ide aj o znovuzískanie dôvery medzi partnermi, ktorých citové väzby sa neverou otriasli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #problémy #sex #libido #pár #partneri #sexuológ

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...