Sex a obezita. Súvisia spolu viac ako sa zdá

Obezita je čoraz vážnejším problémom populácie. Znamená množstvo zdravotných rizík, medzi ktoré patrí aj pokles zdravého záujmu o polovičku.

03.11.2014 09:00
pivné brucho, obezita Foto:
Muži s veľkým bruchom mávajú problémy s erekciou.
debata

Bez pátosu by sme tak tukové faldy mohli označiť nielen za hrobára zdravia, ale aj lásky a partnerského života. Ak niečo chcete spraviť pre lásku aj zdravie, je potrebné udržať váhu v prijateľnej rovine.

Problémom je metabolický syndróm

Obezita prerastá telom. Viditeľné prvky ako dvojitá brada, či pupok sú len sekundárnymi znakmi. Tukom sú obalené všetky orgány, telo je doslova ako huspenina a obezita stojí za metabolickým syndrómom. Je príčinou toho, že sa začínajú prejavovať symptómy od cukrovky, vysokého cholesterolu, kardiovaskulárnych problémov takmer po všetko. Preto ak začínate na sebe pozorovať príznaky nadváhy, pamätajte, že to čo vidíte, nie je tak zlé ako to, čo nevidíte.

Energia na bode nula

Čím viac tuku, tým menej svalov a výkonnosti. S tým priamo úmerne súvisí aj životná energia. Pozvoľna klesá. Obézni jedinci strácajú záujem nielen o bežné životné radosti, ale aj o nové zážitky. Práve absencia príjemných vzruchov ich tak ženie ku konzumácii sladkého, ktoré stimuluje rovnaké mozgové centrá ako nové životné zážitky.

Pozor na sebaúctu

S obezitou klesá aj miera sebaúcty. S menšou mierou dôvery v seba nastupujú psychické problémy, ktoré často vyústia práve v sexuálnej oblasti. Pohľad na seba do zrkadla mnohé ženy definitívne pripravil o možnosť dosiahnuť orgazmus. Ohliadnuc od toho, že obézne ženy dosahujú orgazmus ťažšie aj z fyziologického hľadiska, ak nie sú spokojné samé so sebou, sex a nahota pred parterom znamenajú stres, ktorý zabraňuje uvoľneniu. Miesto sexu si tak radšej doprajú sladké v zmysle začarovaného kruhu.

Kultivujte partnera

U mužov je problematika veľkého brucha ešte markantnejšia. Muži, ktorých postihol infarkt priznali dlhé roky pred jeho príchodom problémy s erekciou. Obezita zároveň znižuje sexuálne libido, stojí za optickým aj fyziologickým zmenšením penisu. U obéznym mužov klesá erekcia už po dvadsiatom roku života, pričom štíhly športovec nemusí mať problém v posteli ani v dôchodkovom veku. Základom je preto partnerovi variť zdravú stravu nielen v jeho vlastnom záujme, ale aj s cieľom zachovania sexuálnej spokojnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sexualita #obezita #sebaúcta #pivné brucho

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...