Podviedol raz, podvedie znovu?! Neverníci sa pokĺznu vraj ľahšie

Nevera je vec návyková - aspoň to by sa mohlo zdať z výsledkov prieskumu, ktorý pred pár dňami zverejnili v USA.

12.08.2014 07:00
nevera, vzťah, láska, problém Foto:
Riziko vašej nevery vzrastá v novom vzťahu, ak ste ju už absolvovali v tom predchádzajúcom.
debata

Štúdiu prezentovala minulý týždeň absolventka Denverskej univerzity v odbore psychológia Kayla Knoppová. Tá spoločne s tímom spolupracovníkov v rámci bádania zapojila do svojho prieskumu 484 jednotlivcov vo veku od 18 do 34 rokov, ktorí neboli v manželskom zväzku.

Podľa výsledkov, ktoré zistila Knoppová a jej tím, je nevera oveľa pravdepodobnejšia v prípade tých jednotlivcov, ktorí už v minulosti raz podviedli. Ak bola žena či muž neverný v predchádzajúcom vzťahu, šanca, že v tom ďalšom znovu podvedú svojho partnera, bola až 3,5-krát vyššia ako u ľudí, ktorí nikdy partnera nepodvádzali a rozišli sa s ním bez zásahu tretej osoby.

Knoppovej štúdie sa tiež zaoberala výskytom konfliktov či násilia vo vzťahu dvojice, pokiaľ tákéto javy prežíval jeden z nich v minulom vzťahu. Aj tu sa ukázalo, že „minulosť definuje budúcnosť“. Napríklad psychologická, ale aj fyzická agresia vo vzťahoch s každým novým vzťahom rastie. Tiež je veľmi pravdepodobné, že žena, ktorá prežila vzťah s fyzickým násilím, bude v budúcnosti ohrozená rovnakým typom vzťahu. Zo štúdie vyplynulo, že až 5-krát viac ako žena, ktorá nikdy agresívne správanie vo vzťahu nezažila.

„Zvykneme si myslieť, že sa dokážeme poučiť z našich zážitkov a najmä chýb, špeciálne ak ide o láske,“ uviedla Kayla Knoppová pre Apaconvention.com. Ako však ukázala jej štúdia, nie je to vôbec raké ružové.

debata chyba
Viac na túto tému: #nevera #túžba po zväzku #psychológia #pravdepodobnosť

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...