Ako spíte s manželom? Poloha ukáže, aká je úroveň dôvery a lásky

V 19. storočí spali ľudia spoločne na jednej posteli z úsporných dôvodov.

01.07.2014 16:00
spánok - poloha - muž a žena Foto:
Keď žena leží chrbtom k mužovi, môže sa to interpretovať ako potreba byť hýčkaná.
debata

Dnes nie je po finančnej stránke problém mať vlastnú posteľ alebo izbu, ale ľudia si tento prepych často dobrovoľne nedoprajú. Na otázku, prečo sa tak deje, sa pokúsil dať odpoveď francúzsky denník Le Figaro.

Vedci z Pittsburskej univerzity analyzovali spánok 46 manželských párov po dobu desiatich dní a na tomto základe odvodili súvislosť medzi vzťahmi v páre a synchronizáciou jeho spánku. „Spánok manželov je viac synchronizovaný než spánok náhodne vybraných jednotlivcov,“ uvádza Heather Gunnová, ktorá je jednou z autoriek štúdie.

Manželské páry tiež majú tendenciu zhodnúť sa aj v tom, kedy budú bdieť a kedy spať. Ľudský jedinec je však skôr náchylný vrhať sa do Morfeovho náručia sám, aby sa vyhol rušivým prvkom, ako je chrápanie či funenie. Prečo teda zdieľame spoločné lôžko s našou druhou polovicou?

„Nemôžem jej povedať, že sa mi spí lepšie na pohovke ako s ňou v našej posteli. Konieckoncov sme manželia a tí spia spoločne,“ píše Jon Methven v článku v časopise The Atlantic. Prebudiť sa vedľa milovanej bytosti je jedným z privilégií spoločného života. Okrem toho má spoločnosť tendenciu myslieť si, že pár, ktorý nespí spoločne, už nevedie sexuálny život. Keď sa povie, že manželia spia oddelene, znie to obzvlášť pejoratívne.

Historik Roger Ekirch vo svojej publikácii At Day's Close: Night in Times Pasca upozorňuje na pocit bezpečia, ktorý ponúkajú zdieľané postele. V našom storočí sa tiež spoločné lôžka stali miestom, kde si partneri zverujú svoje názory, hovoria o deťoch alebo o svojich plánoch na budúci víkend, smejú sa, objímajú sa, a tým sa vlastne pripravujú na to, aby čelili tomu, čo ich nasledujúci deň čaká.

Povedz mi, ako spíš, a ja ti poviem, aké je tvoje manželstvo. Podľa psychoterapeuta Josepha Messingera môže pozície v posteli osvetliť vzťah milencov. „Kontakt v spánku je zásadný, pretože láskanie vyvoláva produkciu endorfínu a dopamínu a upokojuje,“ hovorí. Vzájomná poloha v spánku je podľa neho ukazovateľom citov, stupňa vzájomnej dôvery a lásky. A ako spíte vy?

  1. Vo vzájomnom objatí, tvárou k sebe. Táto pozícia, častá v prvých dobách vzťahu, môže pretrvávať roky. Ukazuje, že pár je citovo založený. Ak muž spí v náručí ženy, má v sebe možno ešte dušu malého chlapca, ktorý hľadá ochranu.
  2. V objatí, keď jeden leží chrbtom k druhému. Tu ide stále o veľkú lásku. Keď žena leží chrbtom k mužovi, môže sa to interpretovať ako potreba byť hýčkaná. Ak je muž chrbtom k žene, je zrejme sentimentálny a zamilovaný.
  3. Chrbtom k sebe, ale blízko pri sebe. Neznepokojujte sa, aj tu vládne harmónia! Táto pozícia je výsledkom vyváženého a zaužívaného vzťahu. Psychológovia usudzujú, že ukazuje na stabilitu páru, ktorý pochopil význam toho, že si v spánku zachováva svoje teritórium.
  4. Tvárou k sebe. Táto pozícia vyjadruje vynikajúce spojenie, potrebu cítiť sa v bezpečí po boku milovanej bytosti. Takýto pár túži po duševnom splynutí.
  5. Obrátený chrbtom k sebe, každý na druhej strane postele. Tu je potrebné rozlišovať, či sa v tejto pozícii pár tiež prebúdza. Ak sa prebudíte na druhej strane postele, môže to mať tisíce dôvodov (teplo, zlé sny). Pokiaľ ale takto spíte, svedčí to o nevyriešených problémoch. Podľa psychoterapeuta to znamená, že partneri odmietajú každú komunikáciu, dokonca aj v spánku. Neprepadajte však panike: nie je tu reálna súvislosť medzi touto pozíciou a tým, že už sa nemáte radi. Naznačuje to len, že tu sú nejaké problémy, ktoré treba riešiť.
debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #Intimita #partneri #manželia #polohy spánku

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....