Srdcová, oválna či hranatá? Tvar ženskej tváre ovplyvní kvalitu vzťahu!

Muži si údajne vyberajú svoje partnerky podľa tvaru tváre. Tvrdí to aspoň štúdia, ktorá bola uverejnená v britskom časopise British Journal of Psychology.

09.06.2014 08:30
žena - tvár - tvar - plné pery - oči Foto:
Sú rysy, voči ktorým sú muži citlivejší: veľké hlboké oči, plné pery, jemný nos, malá brada.
debata

Príťažlivé sú vraj ženy sa srdcovitou tvárou, ale pre manželstvo a počatie detí dávajú muži prednosť partnerkám, ktorých rysy sú menej ženské. Píše o tom francúzsky server Gentside.

Tvar ženskej tváre podľa tejto štúdie určuje aj dĺžku vzťahu. Muža väčšinou priťahujú ženy s peknou tváričkou a širokými lícnymi kosťami, ale s tými zvyčajne prežijú len krátke dobrodružstvo, zatiaľ čo vážny vzťah radšej vybudujú so ženou menej jemných rysov.

Sú pritom rysy, voči ktorým sú muži citlivejší: veľké hlboké oči, plné pery, jemný nos, malá brada. Tieto charakteristiky sú zrejme určujúce, pokiaľ ide o trvalosť a kvalitu vzťahu. Anthony Little zo Stirlingskej univerzity a Benedict Jones z glasgowskej univerzity vo Veľkej Británii sledovali niekoľko stoviek heterosexuálnych mužov a zistili, že muži posudzujú ženy podľa tvaru tváre úplne inštinktívne.

Sledovaným mužom vedci predložili rôzne fotografie ženských tvárí a každého z nich požiadali, aby povedal, ktorú by si vybral pre prechodný flirt a ktorú pre trvalý vzťah. Pri každej tvári boli dve verzie: jedna s jemnými ženskými rysmi, druhá s hrubšími, takpovediac mužskými. Na základe odpovedí vedci dospeli k záveru, že účastníci štúdie z veľkej väčšiny zvolili pre krátkodobý flirt ženu s jemnými rysmi.

Ženské rysy, ako je malá čeľusť a široké lícne kosti, sú považované za charakteristiky príťažlivej ženy. Naznačujú zdravie a sú tiež spojované s vysokou úrovňou ženského pohlavného hormónu estrogénu, ktorý značí dobrú plodnosť.

Avšak tieto kritériá krásy zároveň „silnejšie“ pohlavia chápe ako určitú hrozbu. Muži majú tendenciu nahovárať si partnerky s menej ženskou tvárou, menej príťažlivou, ktorú považujú za záruku vernosti, čo je hlavné meradlo pre výber stálej partnerky.

debata chyba
Viac na túto tému: #vzťah #muži #žena #výber #tvar tváre

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...