Príbeh: Ani rozvod ich od seba neoddelil

Anita s Petrom mali klasický vzťah. Aspoň tak sa to dalo počas ich piatich rokov manželstva nazývať.

03.06.2014 17:00
dobrý vzťah Foto:
Po rozvode pochopila, že jej manželstvo bolo o ničom.
debata

Po roku sa im narodila malá Anitka. Staršia Anita z nej chcela mať dokonalé dieťa. Chcela dokonca predísť tomu, čo spôsobila pri jej výchove nechtiac jej matka. Dosť jej toho povedala negatívneho, napríklad aj to, že má hrubé lýtka a nikdy z nej nebude modelka. „Nosila som si v sebe rôzne komplexy. Bolo ich viac než dosť a povedala som si, že takéto detstvo si moja dcéra rozhodne nezaslúži,“ skonštatovala A­nita.

Všetku energiu obetovala do svojej milovanej dcéry. A trochu začala zabúdať na muža. Ten sa začal prirodzene cítiť zanedbávaný, a tak sa začal svojej žene trochu vyhýbať. Dokonca sa občas stretol so svoju bývalou láskou. Užili si, veď nikto sa o tom nemohol dozvedieť, bola tiež zadaná. Čas utekal a menil sa aj ich vzťah. Už to nebola tá láska s motýlikmi, ale obyčajný zvyk.

Keď začala Anitka chodiť do škôlky, Anita si uvedomila, že s ňou už nebude tráviť celé dni. Potrebovala aj iný program. „Uvedomila som si, že rada chodím do prírody, rada cestujem, rada by som išla na motorku. Lenže nič z toho nebavilo Petra.“ Nebavilo ho to ani pred manželstvom, lenže jej už tak tikali biologické hodiny a sústredila sa len na to, aby sa to už nejakej spermie podarilo, že všetko ostatné prehliadala.

Teraz však dieťa mala. Starala sa oň ukážkovo. Ale chcela aj žiť. Dostala sa do skupinky, kde ľudia zmýšľali pozitívne. A po tom, čo navštívila seminár o vzťahoch, pochopila. „Prišla som domov a všetko mi do seba zapadalo. Ja už s Petrom byť nechcem.“ Okolie sa chytalo za hlavu. Páry majú oveľa väčšie problémy, keď sa rozvádzajú. A Anita sa o žiadnu zmenu ani nepokúsila.

Rozvod. To jediné slovo ju hnalo vpred. Po vzťahovom seminári bola presvedčená o tom, že keď sa rozvedie, stretne muža, akého si už roky predstavuje. Vedela tiež, že Peter nie je jej pravý. A že teraz niekedy ho má stretnúť. Súd ich na počudovanie rýchlo rozviedol. No keďže sa Anita nemala kam odsťahovať, ostala s malou u Petra.

Stali sa nečakané veci. Namiesto toho, aby sa Peter prestal snažiť a bojovať, robil po rozvode presný opak. Aj žena sa zmenila, lebo po rozvode už nemala o čo bojovať, takže bola uvoľnená. A ich vzťahu to prospelo. „Nikdy nebol ochotný zaobstarať si bicykel alebo ísť v sobotu na túru. On si radšej majstroval v garáži a prišiel až na obed. Ale všetko sa zmenilo.“

Anita mohla pokojne povedať, že už je neskoro, no nespravila to. Prečo aj, keď sa pred jej očami začal meniť človek, ktorého si pred piatimi rokmi vzala za muža. „Ja som paradoxne až teraz pochopila, že manželstvo nič neznamená. Mali sme zdrap papiera, ktorý nám nič nezaručil,“ skonštatovala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozvod

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...