Svadby, na ktoré sa šetrí celý život. V Číne ich vytláčajú nahé obrady

Predstavte si veľkú svadbu na Slovensku. Napríklad na hrade, s kočom a so zapriahnutými koňmi, živou kapelou a s bohatou hostinou... Drahé?

04.05.2014 07:00
svadba - čína - Ázia - veľkolepý obrad - hostina Foto:
Takmer nikto neorganizuje svadbu v malej reštaurácii, pretože svadba je len jedna za život a rodičia na ňu dlho šetrili.
debata (1)

Nie v porovnaní so Šanghajom, pretože aj takáto bohatá slovenská svadba stojí o jednu nulu menej ako priemerná svadba v Šanghaji! Tá stojí normálne vyše 20 000 eur a len tak ľahko sa tej sume človek nevyhne. Prečo?

Svadby sa usporadúvajú len vo veľkých luxusných hoteloch. Takmer nikto neorganizuje svadbu v malej reštaurácii, pretože svadba je len jedna za život a rodičia na ňu dlho šetrili. Ide tu okrem iného aj o zachovanie dekóra, o nadviazanie či oživenie dôležitých kontaktov a o naštartovanie budúcnosti pre svoje deti. Luxusný hotel mladomanželom nedá sálu, pokiaľ si neobjednajú minimálne 15 stolov. Každý tak pre 10 ľudí. K tomu treba prirátať pódium, videoprezentácie, drahé jedlá, drahý alkohol.

Nie je to však len tak pre nič za nič. Pre mnohých ľudí je svadba aj nástrojom. Nástrojom na naklonenie si dôležitých hostí, ktorí po veľkej svadbe a dobrom pohostení zvyknú pomôcť mladým v kariére. Hostí totiž ani zďaleka netvoria len rodina a kamaráti, pozvaní sú aj kolegovia z práce, šéf, spolupracovníci rodičov, šéfovia rodičov.

A čo je ešte častejšie, svadba je nástrojom na zarobenie peňazí. V Číne je totiž zvykom dávať finančné dary. Nielen zvykom, ale priam povinnosťou. Keď je človek pozvaný na svadbu, bez ohľadu na to, či sa na nej zúčastní, musí dať finančný dar. Preto na svadbu treba pozvať aj ľudí, ktorí predtým pozvali nás. Dlhy sa musia splácať. Ak sa človek zúčastní na lacnej svadbe a nie je dobre pohostený, ani jeho finančný dar nebude štedrý. Naopak, ak dá 150 hostí finančné dary v tisícoch jüanov, nielenže svadbu pokryjú, ale ešte aj mladomanželia zarobia na svoj vstup do nového života.

Mladá generácia Číňanov už na svadbu hľadí inak, možno by sa dalo povedať modernejšími očami. Svadbu by pokojne volili malú, lenže na takú človek ťažko zháňa priestory. A ešte väčší problém je, že na sálu treba čakať zhruba rok, všetky sú beznádejne vypredané. Preto je aj v Šanghaji zvykom najprv sa zosobášiť na úrade a pokojne aj rok nato organizovať svadbu. Na úrade je to veľmi rýchle, človek príde a pokiaľ má všetky doklady, je to bez problémov: podpíše jeden papier a dostane sobášny list (v Číne to je preukaz). Nie sú potrební žiadni svedkovia a o pätnásť minút je hotovo. Aj preto sa v Číne medzi mladými stávajú populárne takzvané nahé svadby. Svadba bez svadby – milenci sa len zosobášia na úrade. Lebo je to krásne jednoduché. A prípadne pozvú neskôr rodinu a priateľov na večeru.

Pohľad na čínske svadby priniesol Pavel Dvořák, sinológ

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #svadba #Šanghaj

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...