Sebaláska: Všetko je v poriadku tak, ako to je

Na konferencii Umenie byť ženou vystúpila so svojou prednáškou aj česká psychologička a expertka na rozvíjanie sebalásky a zvládanie strachu, Lucie Kolaříková-Bouzková.

20.03.2014 11:00
šťastná žena, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Určite ste sa stretli s odporúčaním, že na to, aby sa do nás niekto mohol zamilovať, resp. na to, aby sme mohli niekoho druhého milovať, musíme najskôr ľúbiť seba. Zamyslite sa nad tým a skúste si v škále od 1–10, pričom 10 je najviac bodov, zhodnotiť, do akej miery sa ľúbite.

Seba neuznávať, nebrať sa vážne, podceňovať sa a neustále so sebou nebyť spokojná – nielen so vzhľadom, ale aj s povahovými črtami, to je podľa Kolaříkovej-Bouzkovej veľmi bolestivý a neuspokojivý stav. Ak niečo podobné cítite a veľmi vás to trápi, predstavte si, že chcete preplávať na druhý breh. „Preplávajte rieku pochybností, strachov a obáv, na druhú stranu, kde je úľava a príjemný pocit. Potom budete v poriadku,“ radí. Mali by ste pocítiť, že "taká, aká som, sa môžem ukázať svetu, takto môžem pred vami prehovoriť, jednoducho žiť a fungovať. Doplávať na druhý breh je dôležité, lebo prestanete každodenne rozmýšľať nad tým, ako vyzeráte, ako sa správate, ako premýšľate, prejavujete svoje emócie a či je to všetko v poriadku.

„Predstavte si rozbúrenú rieku, cez ktorú plávate a snažíte sa dostať na druhú stranu. Prúd vás chce dostať späť a vy hľadáte spôsoby, no vy sa nevzdávate a hľadáte spôsoby, ako sa tam dostať. "Nemusí to byť jednoduché,“ upozorňuje psychologička. „Niekto má cestu pokojnú, iný búrlivú. No každý si ju musí prekonať sám,“ konštatuje ďalej žena, ktorá pomohla už mnohým iným dostať sa na spomínaný „druhý“ breh.

„Ja to vidím tak, že nám ženám najviac pristane, keď sa svetu dokážeme ukázať v celej svojej kráse tak, ako sme, čiže v poriadku. Možno viete o tom, že ste šikovná, ale pozrite sa na seba z citovej stránky, milujúcim pohľadom.“ Cieľom by malo byť povedať si úprimne: Milujem sa. Dôležité je podľa Kolaříkovej-Bouzkovej uvedomiť si, že aj keď robíme chyby (lebo nikto z nás nie je stopercentný), môžeme si povedať, že to skúsime. „Zapracujte na sebe, niečo v sebe zmeňte, aby ste sa cítili sama so sebou lepšie,“ radí. V sebaláske je základný princíp ten, že všetko je v poriadku tak, ako to je.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mať sa rada

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...