Odstrihnutý vrkoč, spálené šaty: aké sú symboly skrachovaných vzťahov?

Každý z nás túži po láske, ktorá vydrží večne. Ale realita býva často iná. Mnohé vzťahy sa šťastne nekončia.

14.03.2014 16:00
debata
Výstavný objekt menom Spálené šaty. Ide o... Foto: SITA/AP, Isaac Garrido
Múzeum rozpadnutých vzťahov - výstava Výstavný objekt menom Spálené šaty. Ide o svadobné šaty, ktoré patrili žene, ktorú manžel tyranizoval a bil. Aby zabudla na vzťah, urobila rituál, že sa model pokúsila spáliť. nespálila ich však úplne, pretože ani na chvíle, ktoré s mužom zažila, nedokáže z pamäti vymazať. S mužom sa rozviedla. Šaty sú súčasťou zaujímavej putovnej výstavy nazvanej Múzeum rozpadnutých vzťahov (Museum of broken relationships), ktorá sa momentálne nachádza v Mexiku.

Ukazuje to aj výstava so zaujímavou myšlienkou, ktorú predstavili pred pár dňami v Mexiku. Dostala názov Múzeum rozpadnutých vzťahov (Museum of broken relationships). Súčasťou expozície, ktorá je putovná a ktorá by sa postupne mala objaviť v mestách po Mexiku a následne zamieriť za hranice, sú symboly, pamiatky či amulety pripomínajúce rozpadnuté vzťahy, skrachované manželstvá či prvé lásky.

Návštevníci si môžu pozrieť napríklad spálené svadobné šaty od neznámej darkyne, ktorú manžel psychicky a fyzicky týral. Svadobnú róbu vraj nespálila celú, pretože ani spomienky na manžela tyrana z jej hlavy nikdy nezmiznú. Medzi exponátmi sa tiež nachádza pripomienka prvej lásky v podobe plyšového medveďa či vrkoč hustých čiernych vlasov, ktoré si odstrihla smútiaca vdova na desiate výročie smrti milovaného manžela. Viac si pozrite v galérii. A skúste sa zamyslieť, ak by ste do múzea mali priniesť jednu spomienku na nejaký z nevydarených vzťahov svojho života, aká by bola?

Vlasy ženy, ktorá si ich odstrihla pri desiatom...
Lístky na olympiádu v Mexiku v roku 1968 sú...
+4Medveď na obrázku s prezývkou Chovy bol pre...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #smrť #krach #výstava #múzeum rozpadnutých vzťahov #tyran

+ Robte niečo, preto aby sa vám aj naďalej žilo tak dobre ako doteraz.
Neodkladajte v práci niečo, čo môžete...

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...