Láska je fuč a vás čaká rozchod?

Nechcete žiť vo vzťahu len zo zvyku a musíte to povedať partnerovi. Ako na to?

05.03.2014 15:00
rozchod, muž a žena Foto:
Rozchod nikdy nie je príjemný.
debata

Plameň lásky dohorel. Z vašej strany už niet pochýb o tom, že vzťahu dávate zbohom. Navždy a bez kompromisov. Ale čo on? Miluje vás, chce byť s vami, plánuje budúcnosť a žije pre vašu lásku. Čo si počať? Ako mu dať zbohom bez veľkej ujmy?

Zabudnite na šokovú terapiu! Prežili ste spolu predsa len istý a nie krátky, takže rozchod šokom si určite nezaslúži. Ak by vás večer nenašiel doma a zmizli by aj všetky vaše veci, to by nemusel tak skoro „rozdýchať“. Zvoľte tradičnejší postup a o rozchode sa s ním porozprávajte. Ale nediskutujte. Vysvetľujte, argumentujte, prípadne sa ospravedlňte, ak sa cítite byť vinná… Ale rozhodnutie nemeňte. A nenechajte sa „ukecať“ na nový začiatok či druhú šancu. Nič také! Jeho utrpenie by sa iba znásobovalo a vy by ste sa cítili pod psa oveľa dlhšie.

Kde som spravil chybu? Tak s touto otázkou určite počítajte. Zo vzťahu odchádzate vy, takže zrejme spokojná nie ste. Ani s partnerom, ani s tým, čo zostalo z vašej veľkej lásky. Máte premyslenú odpoveď? Myšlienky by už mali mať hlavu aj pätu. Keď sa podujmete na vážny krok, treba mať pripravené vysvetlenie. A na vety typu: „Prestalo nám to klapať“ či „Už to nie je také, ako na začiatku“ zabudnite. On sa k vám choval vždy čestne a napokon, stále vás miluje, takže nejakú úctu si zaslúžia aj jeho city.

Žiadne sľuby, nádeje ani útechy neposkytujte. Kamarátstvo prichádza do úvahy o pár mesiacov, keď už bude z toho najhoršieho vonku. A sľubmi by ste ho len ponechávali v neistote, z ktorej by žil ešte pár mesiacov. Nerobte mu to ešte ťažšie. Prerušte kontakty, netelefonujte mu, keď budete potrebovať pomoc či keď vám za ním predsa len bude smutno. S vaším rozhodnutím sa musíte vysporiadať sama. Ak ste fér a snažíte sa, aby ste mu rozchod uľahčili, nechajte ho na pokoji. A ak vás občas kontaktuje on, rozprávajte sa s ním slušne, vypočujte ho, ale stretnutia obmedzte na nevyhnutné minimum.

Nemusíte ho ľutovať. Istý pocit viny v sebe zrejme mať budete, ale priveľkej ľútosti smerom k expartnerovi sa vyhnite. Zachovali ste sa fér. Čo ste mali robiť? Ostať vo vzťahu bez lásky? Nie! Možno spočiatku vás bude nenávidieť či preklínať, ale časom, keď aj on stretne niekoho nového pochopí, že ste jednali čestne. Ak vo vašom rozchode nebol zainteresovaný nikto tretí, urobili ste, čo ste museli. A jemu nezostáva iné, len sa s tým vyrovnať. Rozchody podobne ako začiatky lásky patria k životu.

debata chyba
Viac na túto tému: #koniec #partner #zvyk

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...