Päť otázok, s ktorými zistíte, či sa oplatí odpustiť neverníkovi!

Nevera bolí. Nevera zraňuje, nevera často likviduje vzťah. Občas sa však ešte dá niečo zachrániť. Oplatí sa neverníkovi odpustiť?

04.03.2014 07:00
zlý vzťah, nezhody vo vzťahu, kríza vo vzťahu,... Foto:
Pokiaľ vás partner podviedol, mali by ste si odpovedať na niekoľko dôležitých otázok.
debata (2)

Každý vzťah je iný, každá dvojica pristupuje k spoločnému fungovaniu, dôvere, záväzkom po svojom. Ak sa však vo vzťahu objaví nevera, vždy je to moment, ktorý je vo fungovaní dvoch ľudí zlomový. Niekedy vedie k úplnému rozpadu, niekedy môže byť zástavkou, z ktorej sa dvaja ľudia vydajú po novej ceste. Spoločne. Ak ste tá, ktorá bola podvedená a stále uvažujete o tom, či vzťah zachrániť a odpustiť, v prvom rade by ste si mali naliať čistého vína.

Podľa sexuologičky a odborníčky na vzťahy Tracey Coxovej, ktorá spolupracuje s britským Daily Mail, by si každý podvádzaný jednotlivec mal odpovedať na päť (možno nie príjemných) otázok. Odpovede na ne sú návesťou, ako sa vlastne k nevere partnera postaviť.

1. otázka: Podvádzal váš partner už v minulosti a v iných vzťahoch? Vznikol aj váš vzťah tým, že ste boli najprv milenkou?

Ak si odpoviete áno, je to prvý signál, že partner má sklony k podvádzaniu. Nevera je jeho hobby, prípadne si ňou rieši vnútorný pocit neistoty, potrebuje sa uisťovať, prípadne riskovať, zvyšovať adrenalín. Nie je spokojný a nikdy asi ani nebude.

2. otázka: Akú povahu mala jeho nevera?

Pokiaľ išlo o jednorázové pokĺznutie, je jenoduchšie pristúpiť k odpusteniu. Ak však nevera, o ktorej ste sa dozvedeli, trvá niekoľko mesiacov, prípadne váš partner vystriedal viacero iných žien, asi si zrátate dve a dve. Nie je to dobrá investícia pre budúcnosť.

3. otázka: Aký bol váš vzťah, keď vás podviedol?

Nevera niekedy vypláva na povrch po čase – vás začne trápiť, ako to partner mohol spraviť. Ale skúste sa zamyslieť nad tým, v akom stave sa nachádzala vaša láska vtedy? Mali ste krízu, hádali ste sa, boli ste voči nemu podozrievavá, podráždená? Možno si uvedomíte, že nevera mohla byť odpoveďou na to, že ani vy sama ste sa nesprávali ideálne. Nie je to ospravedlniteľné, ale ľahšie sa odpúšťa než v prípade, ak ste mali pocit, že žijete ideálny život a odrazu ste zistili, že vás partner podviedol. V takom prípade máte ďalšií krížik do stĺpčeka – Pusť ho k vode!

4. otázka: Akú máte záruku, že sa to v budúcnosti nezopakuje?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Sľub od človeka, ktorý vás podviedol, síce môže znieť akokoľvek nástojčivo a úprimne, ale červík pochybností bude hlodať dlho. V tomto prípade je to predovšetkým na vás – zvládnete neustále pochybnosti? Dokážete ich postupne eliminovať? Ak si tým nie ste istá, pre vlastné duševné zdravie, ale aj pre spoločný vzťah je možno lepší rozchod.

5. otázka: Ľutuje partner svoje pošmyknutie?

Ak cítite úprimnú ľútosť z jeho strany nad tým, čo sa stalo, je to dobrý signál. Pozor však na hercov, ktorí vám ťahajú medové motúziky popod nos.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôvera #nevera #otázky #odpustenie #ako postupovať

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...