Láska vo vzťahu sa mení. Na čo byť pripravený?

Zamilovanie ustupuje do úzadia po troch mesiacoch. Vášni to trvá o pár týždňov dlhšie a klasický model lásky zrazu dostáva vážne trhliny.

06.02.2014 14:00
láska, vzťah, spoločné bývanie Foto:
Spoločné bývanie je zaťažkávajúcou skúškou pre vzťahy.
debata

Láska sa mení v každom vzťahu. Niektoré dvojice si nedostatok vzplanutí kompenzujú bokovkami, no treba priznať, že ak túto cestu zavrhnete, existujú možnosti, ako si harmonický vzťah zachovať aj v prípade, že erekcia vášho partnera už nebude pripravená, len čo si stiahnete podprsenku dole.

Spoločné bývanie

Dlhé mesiace randenia a láska bola to, čím ste žili. Zrazu prichádza prvá vážna skúška v podobe spoločného bývania. Nie nadarmo sa tomu hovorí prvý zaťažkávajúci rok pre vzťahy. Zvykáte si nielen na nové prostredie, samých seba, ale aj „tráviace plyny“ v spálni. Láska sa mení na niečo, čo bude potrebné pre každodenný život. Zostane v nej dôvera, istota a spoľahnutie sa jeden na druhého. Kto považuje tú najživšiu lásku prvých mesiacov za niečo posvätné, čo musí byť vo vzťahu naveky, nikdy nenájde v partnerstve pravú rovnováhu vhodnú na dlhodobý život.

Už nie ste ako dva magnety

Vášeň na začiatku iskrí tak intenzívne, že sex je omnoho dôležitejší ako gurmánske zážitky. Neskôr partnera poteší viac plný stôl ako vaše lono. Porekadlo, že láska ide cez žalúdok, zaviedli páry, ktoré spolu dokázali vydržať aj v časoch, keď treba vzrušenie kriesiť omnoho dlhšie. Je to prirodzená súčasť vzťahu. Kto si myslí, že ho budú do nepríčetnosti vzrušovať stále rovnaké objekty, je azda ešte naivnejší ako ten, čo si myslí, že sa mu nejaká dovolenková destinácia či pamiatka neopozerá.

Viac priestoru pre spoločné záujmy

Na začiatku neriešite nič podobné ako životná filozofia, vierovyznanie, názory na život, akurát to, či ste obaja zástancami bezpečného sexu. Ak to myslíte s partnerom vážnejšie ako na pár mesiacov, medzi prvé úlohy musí patriť hľadanie spoločných záujmov. Od umenia, cez literatúru, fitnes, beh, zberateľstvo, čokoľvek, čo vás začne spájať, keď spájanie pohlaví už prestane stačiť pre plnohodnotné fungovanie vzťahu. Treba začať s hľadaním ešte skôr, ako si niekto z partnerov začne kompenzovať chýbajúcu vášeň či porozumenie aj niekde inde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #zamilovanie #spoločné bývanie

+ Venujte čas svojim koníčkom, zvýši to vašu životnú spokojnosť.
Úspory získajú na hodnote, ak ich múdro...

+ Vyvážená strava a dostatok odpočinku zlepšia vaše zdravie.
Finančná príležitosť sa ukáže, keď sa to najmenej...