Trasú sa vám pred návštevou jeho mamy kolená?

Ako zapôsobiť na budúcu svokru? Nie je to žiadna veda.

05.02.2014 14:00
žena, trápenie Foto:
Hoďte strach za hlavu!
debata

Návšteva u budúcej svokry môže pre vás znamenať istý stres. Je to prirodzené, ak vám na partnerovi záleží, chcete byť obľúbená aj u jeho najbližších. A jeho mama, tak to je špecifický prípad. Získať si jej sympatie hneď na začiatku je dôležité. Ako na to?

Pýtajte sa na jej život. Dokonca aj plachí ľudia radi hovoria o sebe, o svojej rodine, práci či úspechoch. Ak sa budete zaujímať o jej osobu, dáte jej najavo, že nie ste sebecký či sebastredný človek, ktorého zaujíma výlučne jeho osoba. A ak vás počas jej rozprávania niečo zaujme, nebojte sa s úsmevom opýtať na to či ono. Na druhej strane by ste mali poznať istú hranicu slušnosti, za ktorú sa už v rozhovore s partnerovou matkou nehodí ísť. Ale podľa rozhovoru to dokážete vycítiť, o akých témach hovorí rada a akým sa skôr vyhýba. Pozorne ju počúvajte a snažte sa čo najviac si zapamätať. Ani neviete, kedy sa vám jej slová budú hodiť.

Zapamätajte si, že napriek tréme, ktorá vás možno zväzuje, ste na návšteve preto, že vás zrejme chcela vidieť a spoznať. Sedieť ako mĺkva ryba by vám body neprinieslo. Dajte do vašej návštevy istú snahu, prekonajte svoj ostych. Správajte sa priateľsky a keď vás už nebude napadať naozaj nič, aspoň jej pochváľte zariadenie obývačky, koláč, ktorý pripravila či účes. Úsmev a ochota by na vašej strane nemali rozhodne chýbať, navrhnite jej pomoc s prípravou kávy či odprataním zo stola, je to pre ňu signál, že nie ste lenivec, ktorý sa rád nechá „obskakovať“.

Nezabudnite na malý darček. Ak idete na prvú návštevu, je rozhodne na mieste. Či už prinesiete zákusky, kávu alebo podobnú maličkosť, určite ju to poteší. A vlastne, od slušne vychovanej ženy sa čosi také aj očakáva. Na značke rozhodne nešetrite, niečo na prvý pohľad veľmi lacné by mohlo skôr uraziť, ako vám zlepšiť skóre.

Na jej otázky odpovedajte, ale nebuďte priveľmi otvorená, ešte ju nepoznáte a neviete, čo od nej môžete očakávať. Rozhodne jej do podrobností neopisujte vaše zoznámenie s jej synom, najmä nie vtedy, ak ste boli obaja „pod parou“ a spoznali ste sa na nejakom bujarom žúre či v bare tesne pred záverečnou. Podobné detaily nevyťahujte ani ako „skvelý vtip“. Tabu by mali ostať aj temnejšie stránky vašej rodiny, ak máte zložité vzťahy s príbuznými, rozhodne jej to „nevešajte“ okamžite na nos. Netvárte sa ako kôpka nešťastia, naopak, predveďte jej, že ste rodený optimista a jej syn si nemohol vybrať lepšie.

Sledujte zvyky v ich rodine, aby ste sa na ďalšej návšteve už vedeli lepšie zapojiť. Každá rodina má svoje rituály a tie by ste si mali osvojiť čo najskôr, aby ste za stolom nepôsobili ako rušivý element. Zabudnite sa akúkoľvek kritiku či ohŕňanie nosom nad tým, čo uvarila či pripravila. Nič ju nepoteší tak, ako keď sa spokojne najete, posedíte a všetko pochválite. S mierou, samozrejme.

Počas návštevy si odpustite akékoľvek napomínanie či poznámky smerom k vášmu drahému. Ak sa vám nepáči, že pri stolovaní nepoužíva nôž alebo čosi podobné, prehliadnite to. Takéto „útoky“ na svojho syna by jeho mama ťažko niesla a možno by ste sa okamžite dostali do konfliktu. Ak majú zaužívané pravidlo, že doma sa „všetko môže“, zmierte sa s tým. Veď ste iba na návšteve a tak si drobné konflikty nechajte na doma. O väčších ani nehovoriac. Žiadne výčitky či nebodaj hádky na návšteve u jeho mamy!

debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva #svokra #partner

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...