Prečo sa mužom v prítomnosti ženy mení hlas?

Vaše správanie v spoločnosti partnerky je iné a zdá sa, že aj váš hlas odráža vaše city. Rozhodne to tvrdia americkí vedci, ktorí skúmali správanie zamilovaných. Toto zistenie však tiež môže prezradiť vašu neveru.

04.02.2014 12:00
láska, vzťah Foto:
Hlasové vzorky určené partnerom boli príjemnejšie než tie, ktoré boli určené priateľovi rovnakého pohlavia.
debata

Hlasové ústrojenstvo môže byť nepochybne veľkým prínosom pre vaše osobné čaro, ak ho dokážete náležite používať. Od zafarbenia charakteristického pre džezového speváka po hlboký hlas plný zmyselnosti ide o črtu osobnosti, ktorá však môže odhaliť aj vaše skutočné city.

Americkí vedci z Albrightovej univerzity v Pensylvánii dokázali, že mužom sa rovnako ako ženám mení tón hlasu, keď sa obracajú na osobu, ktorá by ich mohla z hľadiska lásky zaujímať. V ich štúdii publikovanej v Journal of Nonverbal Behaviour tvrdia, že muži v takom prípade zvyšujú hlas, zatiaľ čo ženy používajú hlbší tón než obvykle. Vedci spresnili, že tento jav sa ešte výraznejšie prejavuje pri telefonovaní.

Bádatelia pre svoje účely podrobili skúmaniu 24 dobrovoľníkov nachádzajúcich sa v štádiu zamilovanosti. Každý z nich musel telefonovať svojmu partnerovi a blízkemu priateľovi rovnakého pohlavia a položiť im vždy dve rovnaké otázky: „Ako sa máš?“ a „Čo robíš?“ Nahrávky ich telefonátov potom analyzovalo 80 expertov, ktorí si všímali stupeň vnímania, mäkkosť hlasu a jeho romantické zafarbenie.

Títo experti boli schopní niekedy už po dvoch sekundách počúvania nahrávky rozlíšiť, či na druhom konci drôtu bola milenka či milenec, alebo priateľ či priateľka. A to vďaka zvukovej frekvencii, akú dobrovoľníci nevedomky používali.

„Hlasové vzorky určené partnerom boli klasifikované ako príjemnejšie a viac sexy než tie, ktoré boli určené priateľovi rovnakého pohlavia,“ uviedla hlavná autorka výskumu Susan Hughesová pre denník Daily Mail. Hughesová je presvedčená, že tento systém rozlišovania zvukových frekvencií bude možné využiť na odhalenie nevery jedného z partnerov.

Ale tí neverníci, ktorí tento článok čítajú, môžu byť zatiaľ pokojní. Experti ešte vo svojom bádaní nedospeli tak ďaleko, aby mohli podľa hlasu s istotou povedať, či sa dotyčný neverou naozaj previnil.

debata chyba
Viac na túto tému: #zamilovanosť #Hlas

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...