Flirtujú v zamestnaní viac muži, alebo ženy?

Je flirtovanie v práci naozaj dobrý nápad? Každý tretí manželský pár sa síce zoznámi práve v zamestnaní, napriek tomu sú tu niektoré pravidlá, ktoré by sa mali dodržiavať.

27.01.2014 06:00
láska na pracovisku - flirt - kolegovia Foto: ,
Väčšinu času trávime na pracovisku, kde sa blízko stretávame s najviac ľuďmi. Je teda prirodzené, že tieto situácie sa môžu premeniť vo vzťahy vybočujúce z profesionálneho rámca.
debata

Navyše nemusí byť vždy pravda, že tým, kto si začína, musí byť muž. Čo je doma, nie je pre mňa. Toto porekadlo vo svete práce znamená, že nemožno zamieňať zmyselné radovánky s profesionálnym výkonom, čo sa zdá aj logické. Ľudia ale väčšinou robia radi práve to, čo je zakázané, napísal francúzsky server Gentside.

„Túžbu flirtovať s kolegom alebo kolegyňou malo 72,6 percenta mužov a 61 percent žien,“ tvrdí prieskum medzi 1790 užívateľmi internetu. Muži o tom hovoria, ženy pristupujú k činu… Flirtovať v práci sú pripravení traja muži zo štyroch a dve ženy z troch. Medzi úmyslom a činom je ale často veľká priepasť. A tu vychádza najavo, že väčšími koketami sú ženy.

Ak 38,9 percenta mužov pristúpilo od slov k flirtu, potom u žien je tento podiel 41,8 percenta, ukazuje prieskum. Z ďalších dát vyplýva, že muži na flirt viac myslia, zatiaľ čo ženy rovno konajú. Takmer 70 percent mužov už snívalo o niektorej svojej kolegyni, u žien to je iba 55 percent. Naopak v okamihu, keď sa má prikročiť k činu, je tendencia opačná: flirtuje 34,7 percenta žien, ale len 31,8 percenta mu­žov.

Tieto čísla nás však nemôžu prekvapiť. Napríklad tretina Francúzov a Francúzok uviedla, že mali v práci milostný vzťah, uvádza sa v prieskume inštitútu OpinionWay z roku 2011. Denník Le Monde zase v roku 2012 napísal, že 30 percent manželských párov v Európskej únii vzniká v zamestnaní. „Pracovné prostredie skrátka pôsobí ako afrodiziakum,“ usudzuje Alain Samson, autor publikácie Sex a flirt v kancelárii.

Prečo nás kolegovia v zamestnaní priťahujú? To má niekoľko celkom logických dôvodov. Predovšetkým s kolegami zdieľate rovnaké témy, niekedy máte rovnaké vzdelanie a odbor a predovšetkým spolu trávite veľa času. Takáto fyzická a psychická blízkosť zvyšuje túžbu. Ak k tomu pripočítame potrebné spoločné semináre, služobné cesty a obedy, máme tu pohromade všetky ingrediencie zmyselného dobrodružstva.

„Väčšinu času trávime na pracovisku, kde sa tiež stretávame s najviac ľuďmi. Je teda prirodzené, že tieto intímne situácie sa môžu premeniť vo vzťahy vybočujúce z profesionálneho rámca,“ hovorí psychologička Sabrina Philippová.

Možno aj povedať, že flirtovanie v práci umožňuje zvyšovať pracovnú produktivitu. Usudzuje tak 16,7 percenta žien a 15,4 percenta mužov. Psychológ Loick Roche, autor publikácie Eros v práci, pripomína, že potenciál zvodnosti rastie, ak ste manažér, riaditeľ, konzultant a tak podobne. Som úspešný, teda zvádzam, dopĺňa denník Le Monde.

Je to nebezpečné? Väčšinou nie. „Podniky nemôžu zamestnancom zakazovať, aby sa púšťali do milostného dobrodružstva, alebo ich kvôli tomu prepúšťať,“ píše Le Monde. „Nedúfajte ale, že by ste sa mohli s vyvolenou či vyvoleným maznať inokedy ako cez obedňajšiu prestávku. Inak budete mať problémy. Nie preto, že sa objímate s kolegom či kolegyňou, ale preto, že zanedbávate svoje pracovné povinnosti,“ upozorňuje právnik Bastien Ottaviani.

Najlepším riešením je nakoniec nepochybne diskrétnosť. To tiež hlásajú experti na flirt, ktorí majú svoje ponaučenie: Aby ste mohli žiť šťastne, žite skrytí pred zrakmi sveta.

debata chyba
Viac na túto tému: #zvádzanie #Intimita #pracovisko #flirt v práci #kontakty #ženy verzus muži

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...