Nie je kamarátka, ako kamarátka

Priateľstvo má byť príjemné a obohacujúce. Pre obe strany! Ale čo v momentoch, ak je po vašom boku kamarátka, s ktorou sa cítite "pod psa"?

19.01.2014 07:00
kamarátky, ohováranie Foto:
Aj vám už lezie vaša kamarátka riadne na nervy?
debata (3)

Keď máte niektorej kamarátky tak akurát dosť, kľudne jej to povedzte. Veď sa nemusíte priateliť na večné časy. Najmä vtedy, ak sú vaše stretnutia pre vás skôr obťažujúce, ako obohacujúce. Aj vy máte pri sebe niektorú z týchto kamarátok?

Samý úsmev, samý kompliment

Koho by z času na čas nepotešila úprimná pochvala? Aby však bola vzácna a mala pre vás nejakú hodnotu, nielenže by mala byť úprimná, ale naozaj by ste si ju mali zaslúžiť. Kamarátka, ktorá vám nikdy, ale naozaj nikdy nepovie pravdu priamo do očí a výlučne, čím vás obdarí, je falošný úsmev či kompliment, vám začne časom „liezť krkom“. A najmä vtedy, ak sa od niektorej inej dobrej duše dopočujete, že zatiaľ, čo pred vami je stelesnený anjel, za vaším chrbtom o vás v dorom rozhodne nehovorí.

Večná nešťastnica

Už je to dosť dlho, čo ju opustila jej osudová láska, ale ona sa z toho stále nespamätala. A vás si vybrala ako bútľavú vŕbu, človeka, ktorý má pri nej stáť a večne ponúkať útechu. Ale vy už máte jej nárekov dosť! Áno, pár naozaj ťažkých týždňov sa dá pochopiť a ako jej blízky človek ste pri nej stáli a snažili sa byť oporou. Ale čo je veľa, to je veľa. Jej smútok a večný pesimizmus vás ubíja, nedokážete počúvať o neprajnosti osudu ani o tom, že v živote už nebude šťastná. Aj vy máte svoje hranice empatie! Dajte jej to jasne najavo!

Kráľovná som ja

Raz je „na koni“ jedna, potom druhá. Vo vyrovnanom priateľstve sa to strieda. Ale čo potom, keď vás vaša kamarátka stále berie ako „tú druhú“? Správa sa ako kráľovná, kamkoľvek prídete, vždy ide iba o ňu. Keď ste spolu v spoločnosti, ani vás nepustí k slovu, ak sa vám voľakto páči, nie je to také podstatné ako to, kto a čo sa páči jej. Ona, ona, ona… Nič nie je dôležitejšie. A tak sa často pristihnete, že už máte po krk jej otravnej spoločnosti, v ktorej sa cítite absolútne podradne. Ale veď v nej predsa nemusíte byť naveky!

To pre teba nie je dobré

Nech sa vám podarí čokoľvek, nedokáže to oceniť. Pochvalu za vaše výkony ste od nej v živote nepočuli. Zato, keď sa vám čosi nepodarí či šliapnete vedľa pri výbere muža, to sa jej ani len nechce prestať rozprávať. Svoju neprajnosť sa snaží skrývať za večnú kritiku či odporúčania, čo by ste mali a čo nie. Na kritiku druhých je odborníčka, o svojich výkonoch však nikdy nepochybuje. Nenechajte sa jej prístupom znechutiť a obmedzte stretnutia, ak vám jej reči vadia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #klamstvo #kamarátka #faloš

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...