Myslíte, že máte sexepíl? Vyzerať dobre nestačí!

Slovo sexi sa v 21. storočí skloňuje doslova všade. Na stránkach kníh aj novín, v televízii, je ho plný internet.

29.11.2013 08:36
Priehľadné materiály - trend jari-leta 2013 -... Foto:
Vyzerať príťažlivo, byť pekná - to je len jedna zo zložiek sexepílu.
debata

Keď však príde na nás samých, dokážeme povedať o sebe, že sme sexi? Vyžaruje z nás sexepíl, ktorý pôsobí na naše okolie a vysiela signály? Mnoho z nás sa domnieva, že stačí, ak máme peknú tváričku a dokonalú figúru. Ale je to naozaj tak?

Nuž, čiastočne možno áno. Podľa odborníkov, ktorých cituje Psychology Today, je fyzický vzhľad a atraktívnosť len jedným zo štyroch nutných prvkov na to, aby sme mohli o sebe hovoriť, že máme sexepíl. Ktoré teda nesmú chýbať?

1. Statická atraktívnosť

Je to niečo, s čím sme sa narodili. Podoba našej tváre, fyzické črty, celková podoba postavy spoločne vytvárajú dojem fyzickej atraktívnosti.

2. Dynamická atraktívnosť

Spôsob vyjadrovania našej osobnosti a emócií je veľmi dôležitou zložkou pri formovaní sexepílu. Podoby dynamickej atraktivity môžu byť rôzne a rozlične pôsobiť. Vo všeobecnosti sa však hovorí o tom, že sú to najmä pozitívne emocionálne prejavy (úsmev, iskry v očiach, nadšená mimika), ktoré sa spájajú s dynamickou atraktívnosťou. Tieto prejavy sa často označujú aj ako osobná charizma. Lepšie pomenovanie je však reč tela. Aj ľudia, ktorí nemusia na prvý pohľad pôsobiť pekne alebo vizuálne príťažlivo, dokážu zaujať práve prostredníctvom prejavov a spôsobom, ako sa vyjadrujú.

3. Sebaprezentácia

Súčasťou sexepílu je rozhodne aj naša podoba, o ktorú sa pravidelne staráme. V prípade žien je to úprava vlasov, líčenie, udržiavanie figúry, u mužov zase holenie, strihanie, posilňovanie. Je to komponent atraktívnosti, ktorý sa môže objaviť znenazdajky – napríklad, keď sa odrazu niekto začne o seba viac starať.

4. Okolnosti

Sexepíl nemáme len vo vlastných rukách. Veľmi dôležité sú aj okolnosti. Páčia sa nám a sme priťahovaní ľuďmi, ktorým sa páčime my. Ľudstvo má tendenciu oplácať recipročne prejavy náklonnosti. V tomto duchu platí aj rovnica, že odmeňovanie a uspokojovanie spoločných zážitkov nás môže robiť atraktívnejšími v očiach partnera.

debata chyba
Viac na túto tému: #sexepíl #atraktivita #faktory atraktívnosti a príťažlivosti

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...