Sex sa mení: Pribúda žien s lesbickým zážitkom, súloží sa menej

Sexuálne zvyky žien sa menia rýchlejšie ako mužov. Platí aspoň v prípade Veľkej Británie, kde sa v rozpätí obdobia 2010 až 2012 uskutočnil veľký prieskum sexuálneho správania.

27.11.2013 07:00
sex, vzťah, intimity, problém Foto:
V súčasnosti súložia Briti menej, ale sú zase vynaliezavejší, keď už na sex príde.
debata

Z neho napríklad vyplynulo, že žien s lesbickou skúsenosťou je až štyrikrát viac ako pred dvoma dekádami. Prieskum zahrnul 15-tisíc žien a mužov od 16 do 74 rokov. Počet Britiek s lesbickou skúsenosťou vzrástol zo štyroch percent v roku 1990 na 16 percent v súčasnosti. Oproti tomu počet Britov s homosexuálnou skúsenosťou sa takmer nezmenil a pohybuje sa okolo siedmich percent.

„V niektorom sexuálnom správaní možno pozorovať, že rozdiel medzi mužmi a ženami sa zmenšuje, ale v rozmanitosti svojho počínania ženy predstihujú mužov,“ usúdila podľa agentúry AFP profesorka Kaye Wellingsová, ktorá výskum viedla.

„Významné zmeny“ v sexuálnom správaní Britiek podľa nej zapadajú do kontextu „hlbokých zmien v postavení žien v spoločnosti“ a tiež do medializovaných predstáv o ženskej sexualite. Podobný posun od sexu za účelom rozmnoženia k potešeniu a oddychu zaznamenali podľa expertky aj Francúzky, podotkla AP.

Britky počas dvadsiatich rokov zvýšili počet svojich sexuálnych partnerov na dvojnásobok, zo štyroch na bezmála osem, zatiaľ čo v prípade Britov stúpol počet partneriek z deviatich na tucet. V prípade oboch pohlaví výskumníci zaznamenali rozšírenie repertoáru sexuálneho správania. Avšak sa Briti a Britky milujú menej často: v priemere trikrát do mesiaca, zatiaľ čo pred rokmi to bývalo päťkrát.

Pokles milostných výkonov ide podľa agentúry AFP zrejme na vrub stúpajúcemu počtu osamelo žijúcich obyvateľov ostrovov, z čoho pramení aj menej častý výskyt príležitostí na milovanie. Vedúca výskumu ponúkla aj iné vysvetlenie. „Ľudia si ťahajú svoje iPhony a iPady aj do postele. Príliš tvrdo pracujú a možno preto majú menej času na sex,“ poznamenala Wellingsová.

Na rozdiel od dvoch predchádzajúcich výskumov sa terajší rozšíril až do vekovej kategórie 74 rokov. Približne 60 percent opýtaných pánov a 42 percent dám vo veku 65 až 74 rokov uviedlo, že sa v uplynulom roku potešili s najmenej jedným sexuálnym partnerom.

Na druhej strane sa ukázalo, že skoro tretina chlapcov a dievčat začína svoj ​​sexuálny život ešte pred dosiahnutím legálnej hranice 16 rokov. Podľa štúdie desatina z opýtaných žien – a jeden zo 70 mužov – boli donútení k sexu prinajmenšom raz od svojich 13 rokov.

„Potrebujeme začať o sexe zmýšľať inak. Sexuálne zdravie neznamená iba to, že dotyčný nie je chorý pohlavnou chorobou, ale tiež schopnosť tešiť sa potešeniu zo sexu a mať sexuálne prežitky nesprevádzané donútením,“ poznamenala vedúca výskumu.

Z neho tiež vyplýva, že ženy a muži tešiaci sa aktívnemu milostnému životu sú v lepšej kondícii, trpia v menšej miere depresiami i kardiovasku­lárnymi ochoreniami, ako ľudia, ktorí sexuálny život nevedú.

Debra Herbenicková, ktorá viedla podobný výskum o sexuálnom správaní v USA, usúdila, že britské poznatky sa podobajú americkým. „Ľudia teraz slobodnejšie skúmajú svoje sexuálne záľuby,“ povedala AP. Pochybuje ale, že by súčasné trendy mohli pokračovať donekonečna: po homosexuálnej skúsenosti každý človek netúži.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #láska #partneri #veľký sexuálny prieskum #lesbické skúsenosti

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...