Keď máte veľa problémov, buďte sama

Hovorí sa, že keď má človek depresie, nemal by ostávať sám. Čo však s ľuďmi, ktorým samota pomáha najviac...

05.11.2013 09:30
sama, single žena Foto:
Ilustračné foto.
debata

Počúvajte v prvom rade seba. Možno, že máte pocit, že sa máte veľmi zle. A že nechcete svojich kamarátov požrať svojimi negatívnymi pocitmi. Že by vám najlepšie bolo dnes v posteli, s knižkou, ak si na ňu nájdete energiu. A ak nie, aj spánok robí zázraky. Zabaľte sa do teplej deky a uvarte si čaj s rumom. Alebo si dajte deci červeného vína.

V prípade, že máte viac času, vezmite sa sama a choďte niekam na výlet. „Ja som si objednala na tri dni hotelovú izbu s bazénom a bohatými raňajkami. Nič som nepotrebovala viac, ako byť sama, ďaleko od civilizácie. Veľa plávať a občas vliezť do sauny,“ spomína Natália, ktorá takto ťažko prežívala rozchod s priateľom.

Takýto pobyt jej dal veľa. „Zvažovala som, že pôjdem s kamarátkou, no o čom by to bolo. Necítila by sa so mnou dobre, nemohla by som sa kedykoľvek utiahnuť do postele a poplakať si. Nemohla by som si robiť čo chcem a stále by som sa musela len prispôsobovať. Okrem toho, nevedela som predvídať svoje nálady, netušila som, na čo budem mať o päť minút chuť,“ pripomenula.

Cítila sa, že situácia sa nezlepšuje, hoci v meste, kam sa vybrala, bolo nádherné teplé jesenné počasie. Výletov mala na výber. Nevedela som, kam sa skôr vybrať. Stretávala som na ceste páriky, no vôbec mi to neubližovalo, zhodnotila. Čo si naopak všimla, viac si všímala. Budov na ulici, architektúru, kostoly, dokonca sa vybrala aj nakupovať… „Nebolo mi zle. A čo ma prekvapilo najviac, keď som sa vrátila domov, na druhý deň v práci som mala oveľa viac energie.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sama #single žena #smutná žena

+ Ak potrebujete, pospite si aj poobede, je to v poriadku.
Začnite sa v prácu viac snažiť, dotiahnete to na...

+ Vdýchnite hlboko, uvoľnite stres a pocítite väčšie šťastie.
Váš cieľ je na skok od vás, preto sa teraz určite...