Zadaná a pritom zamilovaná do iného? Čo s tým?

Starý vzťah sa dá zničiť rýchlo. Ale pozor! Počiatočná zamilovanosť nebude trvať večne.

30.10.2013 15:30
žena, smútok, rozchod Foto:
Ťažké rozhodnutie? Srdce vám nemusí vždy správne napovedať.
debata

Máte doma fajn partnera a v podstate sa nemáte na čo sťažovať. A predsa sa vám to stalo! Zamilovali ste sa do iného. Domov sa vám už nechce chodiť, partnerovi sa bojíte pozrieť do očí a s novým mužom prežívate tajne svoju rozprávku. Dá sa zo zamilovanosti vyliečiť? Čo robiť v takejto situácii?

Hoci to ide ťažko, skúste si predstaviť, že aj váš nový a teda zrejme ideálny muž, je iba človek z mäsa a kostí. A čo sa vám zdá neodolateľné, sa časom zmení na absolútnu samozrejmosť. Už nebudete obdivovať jeho ohnivé hnedé oči, vypracované svaly, super auto či čokoľvek, čo sa vám teraz zdá absolútne neodolateľné. Už to bude len muž, ktorý má svoje zlé dni a občas starosti ako každý iný…

Ak v partnerstve nie sú deti, záväzky sa ničia pomerne jednoducho a rýchlo. „Super, prišiel niekto nový, s kým mi je teraz tak úžasne, že na partnera, ktorého mám doma, okamžite zabúdam.“ To je klasika, ktorá má svoje úskalia, ako všetko v živote. Okamžite veci riešiť, byť radikálna a utiecť od všetkého starého, by bola chyba. Veď o päť-šesť rokov sa vám môže prihodiť to isté a potom budete začínať opäť odznova. Aj v takýchto situáciách, ťažkej a náhlej zamilovanosti, by ste mali myslieť aspoň trocha realisticky.

V prvom rade si prestaňte vykresľovať partnera v tých najnegatívnejších situáciách. Ok, možno pripral, možno už nie je taká veselá kopa ako kedysi a zrejme vás nenosí na rukách od rána do večera. Ale, je to dobrý človek? Dal by vám aj to posledné? Je naňho spoľahnutie? Máte ho rada? Pretože to je niekedy viac ako fakt, že s novým mužom sa vám podlamujú kolená.

Dajte ešte vášmu starému vzťahu šancu. Partnerovi nevešajte na nos, že ste zamilovaná do iného. Určite vytuší, že sa s vami niečo deje, ale snažte sa to najskôr riešiť sama so sebou. Vy musíte prísť na to, čo je pre vás dôležité a kedy ste vlastne šťastná. Ale dlhodobo! Pretože krátke poblúznenia sú prchavé, rozplynú sa rýchlejšie, ako vznikli. Myslite na to, nebúrajte všetky mosty mesiac po tom, čo ste si našli milenca. Hoci to nie je voči partnerovi celkom fér, mlčte.

Ak je doma už naozaj dusno, vyjdite spravdou von. Priznajte farbu a čakajte, čo partner. Možno vás pošle bez zaváhania za milencom, lebo ste zradili všetko, čo ste spolu dlhodobo budovali. A vy už nebudete riešiť problém, čo robiť. On to vyrieši za vás. Možno naopak, pokúsi sa o záchranu vzťahu. Bude o vás bojovať, bude vám dokazovať, že vás miluje a že on je pre vás tým jediným. A možno vám až teraz otvorí oči.

V každom prípade ste v neľahkej situácii a konečné rozhodnutie ostáva na vás. Zamilovanosť je krásna, ale trvá len chvíľu. A hoci s láskou sa nekupčí a nekalkuluje, isté racionálne pozadie by vaše rozhodnutie, čo robiť, malo mať.

debata chyba
Viac na túto tému: #nevera #partner #zamilovanosť

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...