Cítite málo vďačnosti? Kde robíte chybu?

Prenasleduje vás neustály pocit, že pomáhate na všetky strany, no vďačnosť sa vám nedostáva, aleblen minimálne?

07.10.2013 16:00
vďaka Foto:
Buďte vďačná.
debata

Pomáhate sestre s deťmi, kamarátke, ktorá sa práve rozišla s frajerom po deviatich rokov, susede, ktorá sa prisťahovala do Bratislavy z Chorvátska a okrem svojho priateľa tu nemá žiadnu spriaznenú dušu. Kolegyňu Francúzsku zas trpezlivo opravujete, keď spraví chybu v slovenčine. Jednoducho, ste úžasná nápomocná žena, len keďže vám o nikto nepovie do očí, cítite sa nedocenená.

Hovorí sa, že pomáhať by sme mali nezištne. Neznamená to nič menej a nič viac. Jednoducho, nič za to nečakať. Aj tak to funguje podľa zákona akcia – reakcia. Keď robíte dobré veci, vrátia sa vám dobré. Tak isto je to so zlými. Robte teda dobré veci naďalej, no nedajte sa zneužívať. Majte všetko pod kontrolou. Keď zacítite, že vás ktosi využíva, vycúvajte z jeho života.

Sú totiž aj takí ľudia, ktorým pomáhate tým, že im venujete svoj čas a energiu. Je to asi najviac, čo ľuďom môžete dať. Im to však nestačí. Ak idete spolu na kávu, nemajú zlý pocit z toho, keď ich ešte aj pozvete. Nevážia si, že ich zadarmo odveziete kamsi na opačný koniec Bratislavy a ešte počkáte, kým si vybavia, čo potrebujú. Ak sa vám ľudia nezavďačia, cítite sa automaticky zneužívaná. To je normálne.

Preto je receptom intuícia. Nových kamarátov veľmi citlivo vnímajte. Aj keď máte v sebe črty „samaritána“, spočiatku ich držte na uzde. Určite nie je správne nájsť si kamaráta tak, že mu na začiatku ponúknete „veľké veci“. Patrí tam požičanie peňazí, stráženie detí. Na prvom stretnutí s kamarátkou, s ktoru sa ešte len spoznávate, určite nepozývajte. Proste, držte si odstup a povoľujte postupne. To je jediný spôsob, ako predísť sklamaniu.

debata chyba
Viac na túto tému: #vďačnosť #byť vďačný

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...