Príbeh: Rozchod za hranicami

Malo ich to spojiť. Plánovali spolu odísť do zahraničia, postaviť sa na nohy. S krízami všakovakého druhu rátali.

27.09.2013 14:00
v lietadle Foto:
Lietadlo sa pre Janu stalo druhým domovom.
debata

A vopred sa na ne pripravili. Keď sa Jana rozhodla, že toho už má na Slovensku dosť a po vysokej škole chcela ísť aspoň na rok do Írska, jej priateľ Fedor sa odhodlal, že ju bude sprevádzať. Nebolo to jednoduché rozhodnutie. Obaja tu mali rozbehnutú kariéru a dokonca už aj hypotéku. Vedeli, čo s ich vzťahom môže spraviť odchod do cudziny. Buď to ich vzťah posilní alebo sa úplne rozpadne.

Hneď po príchode do Írska pocítili mierne podceňovanie. „Ja som s tým rátala, ale Fedor bol oveľa paranoidnejší. Každý deň sme si večer rozprávali rôzne príbehy o tom, kde nás nevzali do práce. Fedor vždy skonštatoval, že to bolo preto, že je zo Slovenska. Bol to veľmi zlý štart. Nikdy som počas vzťahu nepostrehla, že má toľko komplexov,“ skonštatovala Jana.

Vzťah to posilní, alebo rozloží. Ale čo sa stalo s ich vzťahom? Jane sa v Írsku zapáčilo. Začala sa štýlovejšie obliekať. „Nikdy som nešla na pohovor s tým, že som z "východnej Európy“. Cítila som sa vzdelaná a scestovaná. A ešte aj pekná. Pretože kým na Slovensku sa za mnou takmer nikto neobzrel, v Írsku som mala pocit, že snáď všetci."

Vo Fedorovi sa však medzičasom začal pocit menejcennosti prehlbovať a prehlbovať. Zrazu mu začalo všetko prekážať a nedokázal si nájsť prácu. Stále mal v hlave, že ho nechcú, pretože je „z východnej Európy“. A čím viac sa o tom presviedčal, tým horšie sa cítil. Vzďaľovať sa začal aj Jane.

„Bolo to ťaké. Odrazu som bola obklopená mužmi, ktorí ma obdivovali, dávali mi pocit výnimočnosti, pretože som sa im zdala zaujímavá. Vždy som niekde v podvedomí túžila po cudzincovi. A keď som sa uťahaná vrátila z práce, našla som zúboženého frajera, ktorého som kedysi milovala,“ opísala. Hoci sa on cítil ako „dobehnutý“, ich vzťah sa musel rozpadnúť.

„Ja som si nikoho nenašla. Mala som len veľa záujmu od mužov, no nebolo to nič seriózne. To by som si veľmi vyčítala. Aký by to bol pocit, prísť do cudziny s frajerom, ktorého milujem a po nejakom čase ho vymeniť a tohto poslať domov,“ pýta sa. Nie, to sa nestalo. Len sa v cudzine odkryli veci, o ktorých netušila. „A s ktorými som si už nevedela predstaviť, že budem žiť.“

Fedora to prirodzene ťahalo domov, ona si návrat nevedela predstaviť. „Aby náš rozchod nebolel tak príšerne, dali sme si ohraničenie. Ak sa do troch mesiacov nevrátim aj ja, tak to ukončíme. Stále som mu však vravela "uvidíme“. On mal spočiatku nádej, no potom uznal, že som sa v Írsku tak zmenila, že by ma už asi opäť nechcel…"

debata chyba
Viac na túto tému: #odchod do zahraničia #rozchod v cudzine

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...