Rozchod? Toto vás po ňom neminie!

Nepríjemné obdobia v živote vás v konečnom dôsledku dokážu posilniť. Len treba vydržať!

22.09.2013 14:00
rozchod, smútok, plačúca žena Foto:
Rozchod so sebou prináša aj dni plné sĺz.
debata

Od šoku až po akceptovanie vašej situácie prežijete niekoľko náročných porozchodových mesiacov. Ktoré kroky vás zrejme neminú?

1. ŠOK: Čo sa to, do pekla, stalo?

Šok je prirodzená ochrana tela proti bolesti. A rozchod predsa bolí. Ak príde nečakane, ostanete úplne „mimo“ a nemáte záujem o nič. O prítomnosť ani o budúcnosť. Plačete, trápite sa, zobúdzate sa s tým, že to bol iba zlý sen. Ale realita sa vám každé ráno vysmeje do očí.

2. POPIERANIE: To sa mi nemohlo stať

Ešte stále neveríte, že sa to stalo práve vám. Veď ste sa tak milovali… V tejto fáze sa pokúšate o kontakt, telefonujete, píšete, chcete ho späť. Živíte v sebe nádej na obnovenie vzťahu, stále čakáte, že príde, odprosí vás, objíme a vy ho vezmete späť.

3. IZOLÁCIA: Chcem si to sama v sebe vysporiadať

Už nemáte chuť rozprávať sa s bývalým, ani vašu situáciu donekonečna s niekým rozoberať. Teraz si všetko, čo sa stalo, musíte prebrať sama so sebou. Rozmýšľať, možno sa ešte ľutovať, analyzovať. Vyhýbate sa spoločnosti, cítite sa opustená a nikým nepochopená. Ten jediný, kto vás dokonale poznal, od vás totiž odišiel. O iných ľudí nemáte záujem.

4. ZLOSŤ: Nenávidím ťa, lebo si ma opustil

V tejto fáze srdce vyčíňa ako šialené. Môžete zničiť niekoľko spoločných fotografií, vyhádzať do koša jeho oblečenie, ohovárať ho pred spoločnými priateľmi… Chcete mu ublížiť, túžite, aby trpel rovnako ako vy. Všetka zlosť, ktorá vami lomcuje, má jedného menovateľa. Vášho ex.

5. VYJEDNÁVANIE: Ako by som ho mohla dostať späť?

Už z rozpadu vzťahu neviníte iba jeho, začínate vnímať aj vlastné chyby. Túžite všetko zmeniť, kujete plány, ako ho dostať späť. Môžete zájsť do extrému, prenasledujete ho, prosíte, vnucujete sa. Všetko s jediným cieľom, chcete ho späť vo vašom živote, je vám jedno, za akých podmienok.

6. DEPRESIA: Nikdy sa s rozchodom nevyrovnám

Dostanete sa do stavu smútku… Zisťujete, že rozchod je definitívny a že on sa vrátiť nechce. Cítite sa zle ako nikdy predtým, ste presvedčená, že váš život už bude len horší. Bez neho sa vám nechce ani len dýchať, myšlienky na osamelú budúcnosť sú veľmi skľučujúce.

7. AKCEPTOVANIE: Chápem, že ma opustil. Verím, že to najhoršie mám za sebou

Táto fáza je ako čerstvý nádych. To najťažšie máte za sebou, vyhrabali ste sa z čierneho bahna smútku a zlosti a už to bude len a len lepšie. Veríte v osud aj v seba, ste presvedčená, že veci sa jednoducho udiali z nejakého dôvodu a v konečnom dôsledku z tohto rozchodu vyjdete silnejšia. Slnko opäť svieti aj na vaše srdce a vy idete po krôčikoch smerom nahor.

debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #rozchod #trápenie

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...