Rozdelenie majetku po rozvode. Problém či pohoda?

Rozvodom manželstva sa problémy s vašim ex vôbec nemusia skončiť.

31.08.2013 17:00
láska, vzťah, delnie majetku, rozvod Foto:
Pri rozvode sa najprv skúste dohodnúť medzi štyrmi očami.
debata

Najmä, ak ste spolu nadobudli nejaký ten majetok a neviete sa dohodnúť, čo si kto vezme do užívania po rozvode.

Áno, múdri ľudia sa vždy vedia dohodnúť. Ale čakať v búrlivom období rozvodu (nech by už bol akokoľvek pokojný, minimálne jeden z partnerov cíti nespokojnosť či pocity ukrivdenosti), že sa s „exom“ dohodnete na slušnom vyporiadaní majetku, je tak trocha sci fi. Pokojné rozvody a následné spravodlivé delenie majetku sú skôr výnimočné.

Ako si s tým poradiť?

Vyskúšajte najskôr dohodu medzi štyrmi očami
Ak je to možné, vezmite svojho bývalého manžela na kávu a skúste sa v pokojnej atmosfére dohodnúť, čo by ste si chceli nechať a uveďte aj dôvody prečo. Napríklad: „Vieš, budem potrebovať práčku, lebo by som nemala ako prať synovi veci. Ty práčku potrebovať nebudeš, lebo sa sťahuješ k mame a tá ju doma má. Má však starú chladničku, ktorá sa stále kazí, tak si vezmi našu spoločnú. Moja sestra teraz vyraďuje rok používanú chladničku, lebo im je malá a dá mi ju. Mne a synovi bude stačiť.“ Je nám jasné, že úplne všetko sa nedá rozdeliť takto „fifty-fifty“, najmä, ak máte aj spoločnú nehnuteľnosť. Ale pokúsiť sa o dohodu je vždy lepšie ako sa roky ťahať po súdoch. Ak dospejete k nejakej rozumnej dohode, nezabudnite jej dať i písomnú podobu a overiť podpisy u notára. To len pre prípad, že by jeden z vás zmenil názor.

Vyhľadajte pomoc mediátora
Ak sa s vašim bývalým nedá rozumne dohodnúť, vyskúšajte služby mediátora. Samozrejme, ak ste presvedčená, že váš bývalý partner je za istých okolností prístupný dohode medzi vami. Ak si myslíte, že váš ex je tvrdohlavý a neústupčivý, je zbytočné platiť za služby mediátora vysokú sumu peňazí, ak viete, že i napriek tomu skončíte na súde. Pomoc mediátora sa využíva na mimosúdne vyrovnanie a nie je záväzné pre žiadnu zo zúčastnených strán. Cieľom mediácie je uzavretie dohody medzi účastníkmi, ktorá neskôr dostane písomnú formu. Vhodné je taktiež ako v prvom prípade potvrdiť si takúto dohodu u notára.

Pomôže jedine súd
Neviete sa dohodnúť? Musíte sa obrátiť na súd. Ak totiž do troch rokov od rozvodu manželstva (ukončenia BSM) nenastane vyporiadanie majetku medzi manželmi dohodou alebo súdom, hnuteľný majetok pripadne tomu, kto ho užíva a nehnuteľný majetok dostanú obaja exmanželia na polovicu, takže sa stanú podielovými spoluvlastníkmi. Pozor! Ak sa rozhodnete vyporiadať majetok súdnou cestou, pripravte sa na finančne a časovo náročný proces.

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #vzťah #rozvod #majetok

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...