Sex v tehotenstve: Netreba sa báť!

Radostné očakávanie potomka je v oblasti sexuality popretkávané mnohými otáznikmi a mýtmi.

28.08.2013 07:30
sex, vzťah, intimity, tehotenstvo Foto:
Ak sa tehotenstvo vyvíja normálne, lekár vám určite pohlavný styk nezakáže.
debata

Preto sa niektoré dvojice zrieknu milostnej aktivity, avšak dôvod na to nie je. Práve naopak, sex počas gravidity môže byť v mnohom prospešný.

Žiadne ohrozenia nehrozia

Nemusíte sa báť, že by pri citlivom milovaní bolo dieťa akokoľvek ohrozené. Práve naopak. Ak sa nezrieknete nežností, môže to pomôcť vzťahu ako takému. Výskum s 11 000 ženami preukázal, že pri zrieknutí sa sexuálnej aktivity a pri jej normálnej frekvencii neboli zaznamenané u rodičiek žiadne rozdiely. Dieťaťu sa milovaním rozhodne neuškodí. Pritom, ak sa dokážete s partnerom milovať „v trojici“, je to voda na mlyn vzájomnému prehĺbeniu lásky, nehy a spoločného zdieľania príjemných chvíľ. To vytvorí pozitívnu klímu aj pre príchod nového potomka.

Predčasný pôrod nehrozí

Gynekológ Clair Jones vyjadril názor, že sa pri milovaní vonkoncom netreba báť predčasného pôrodu. Dokonca táto „terapia“ nefunguje ani u rodičiek, ktoré ako sa hovorí, prenášajú. Milovanie však počas tehotenstva môže výraznejšie stimulovať vaginálne svaly, ktoré sú pružnejšie a to sa vždy zíde.

Viac nehy ako experimentov

Novinky v sexuálnej oblasti si ale nechajte až na dobu, keď bude nový človiečik bezpečne oddychovať vo vlastnej postieľke. Lekári hovoria, že pokiaľ ide o jemnosť a nehu, je všetko dovolené. Ak plánujete akrobatické cvičenia, s tými je dobré si dať prestávku.

Pozor na infekcie

Rozhodne sa pri milovaní treba správať ešte obozretnejšie, ako v období mimo gravidity. Je potrebná zvýšená hygiena a minimalizácia možnosti získať infekciu. Tá by totiž mohla tehotenstvo skomplikovať. Ale rozhodne tak neučiní samotné milovanie.

Riaďte sa radami lekára

Pokiaľ ste tehotná, tak vám sám lekár určite pohlavný styk nezakáže, ak sa tehotenstvo vyvíja normálne. Ak zaznamenáte neočakávaný priebeh, je dobré poradiť sa s lekárom. Jeho slovo v tomto prípade musí byť silnejšie ako akékoľvek libido.

Sex bez starostí

Milovanie v tehotenstve má ešte jednu nespornú výhodu. Netreba sa obávať tehotenstva. To robí z intímnej aktivity veľmi otvorený a uvoľnený akt. Netreba sa báť a ani hanbiť. Muž, ktorý dokáže milovať s nehou svoju tehotnú partnerku, je vhodný aj na výchovu dieťaťa. Ak má partner na vás chuť aj keď máte opuchnuté členky a väčšie bruško, širšie stehná, môžete si byť istá, že vás spája omnoho viac, ako iba telesná mágia. A to je pre vzťah veľmi silná devíza.

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #sex #intimity #predčasný pôrod

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...