Pozitívne afirmácie vám môžu zachrániť aj vzťah

Niekto sa z pozitívneho myslenia smeje, iný vďaka nemu už roky úspešne a hlavne ľahšie prežíva. A čo vy?

26.07.2013 16:00
žena s mačkou, šťastná žena, pohodová žena Foto:
Pozitívne myslenie sa môže stať neoddeliteľnou súčasťou vášho života.
debata

„Pozitívne afirmácie mi "naordinovala“ psychologička, ktorú som navštevovala v čase, keď som sa rozišla s priateľom," povedala 26-ročná Marína, ktorá sa s rozchodom nevedela sama vyrovnať. Nevedela chodiť nasilu do spoločnosti, nevládala už plakať ani spať. „A ona ma z toho dostala. Ona mi dala nádej a pocit dôležitosti a výnimočnosti, o ktorý som prišla, myslela som si dokonca, že navždy,“ povedala ďalej.

Súčasťou terapie boli pozitívne afirmácie. „Keď mi ich psychologička poslala mailom, bolo mi to smiešne. Prečítala som už veľa motivačnej literatúry, po ktorej som sa cítila strašne dobre, akoby som ožila, ale neverila som tomu, že keď sa budem umelo presviedčať o tom, aká som dokonalá, že sa niečo stane,“ opísala. K pozitívnym afirmáciam patril aj výrok: Mám sa rada, prijímam sa takú, aká som, som so sebou spokojná. To mala Marína opakovať 40-krát denne. „Psychologička mi vysvetlila, aby som to vnímala ako užívanie liekov. Desaťkrát si to môžem povedať ráno, 20-krát na obed a desaťkrát znova pred spaním.“

Ako ďalej vysvetlila, začala s nedôverou. „Tri afirmácie som si opakovala len preto, aby ma psychologička neprichytila na hruškách a neposlala niekam, že pracuje so mnou zbytočne. Už o tri dni takéhoto "drilu“ som sa už začala zamýšľať nad slovami a keď som si tie afirmácie opakovala alebo spievala, precítila som ich. Všetko sa začalo meniť."

Na mysli mala hlavne svoj postoj k sebe. „Ak niečo neustále opakujete, uveríte tomu, je to ako mantra. Potrebujete sa mať rada, aby ste mohli milovať niekoho iného a aby ste lásku dostali späť, to je základ,“ vysvetlila Marína, ktorá kedysi tiež presne nerozumela, čo to znamená mať seba rád. „Myslela som si, že keď sa pekne obliekam, chodím na kozmetiku a investujem do seba peniaze, automaticky sa mám rada. Niektoré presvedčenia o sebe sa mi však veľmi hlboko zakorenili.“

Dnes má stále nejakú svoju obľúbenú afirmáciu. „Keď prepadnem nejakej depresii, okamžite sa viem prepnúť. Viem myslieť pozitívne a ladiť sa na to tak dlho, kým to nezačne fungovať. A robím rada na sebe pokusy a sledujem sa. Pozitívne myslenie sa stalo neoddeliteľnou súčasťou môjho života,“ skonštatovala.

debata chyba

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...