Hormón lásky neprináša len šťastie. Aj bolesť je s ním silnejšia

Láska môže skutočne bolieť. Prečo? Odpoveďou je hormón oxytocín. Vedci odhalili jeho úlohu aj pri negatívnych spomienkach.

25.07.2013 07:00
vzťah - dvojica - láska - zamilovanosť Foto:
Výskum ukázal, že oxytocín sa podieľa na posilnení sociálnej pamäte v určitej časti nášho mozgu
debata (1)

Doposiaľ sa zvýšená hladina hormónu oxytocínu spájala s pocitom fyzickej blízkosti a povzbudzovanie romantických emocionálnych pocitov. Často sa mu hovorilo aj hormón šťastia. Vedci však zistili, že oxytocín, ktorý majú v krvi všetci zamilovaní, sa zároveň v istých chvíľach podieľa aj na zintenzívnení pocitov strachu či úzkosti.

Preukázala to štúdia, ktorú vykonala výskumná skupina Northwestern Medicine a svoje výsledky publikovala v odbornom periodiku Nature Neuroscience. Výskum ukázal, že oxytocín sa podieľa na posilnení sociálnej pamäte v určitej časti nášho mozgu – v prípade, ak ide o spomienky bolestivé alebo stresujúce, tento hormón ich zintenzívňuje.

Verdikt je teda prekvapivý. Hormón, ktorý prináša radosť z lásky je súčasne aj posilovačom bolestivých spomienok a nepríjemných pocitov, ktoré sa dokážu zinetnzívniť, ak sa po čase stretnete s bývalým partnerom, s ktorým ste sa nerozišli v dobrom.

Vedci však tvrdia, že pozitívne na ich objave je, že môžu vďaka nemu nastaviť liečby pomocou oxytocínu tak, aby sa neprejavovali jeho negatívne účinky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #oxytocín #smútok

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...