Najlepšie je rozísť sa v dobrom

Rozchody bývajú veľmi ťažké a z pohľadu psychológa ide o jedno z najstresovejších období života. Končí niečo, do čoho sme vkladali nádeje, cítime veľký smútok a možno aj výčitky.

23.05.2013 15:00
vzťah, problém, rozchod Foto:
Rozísť sa v dobrom sa oplatí predovšetkým vám.
debata

Precíťte to

Skúste si v rozchode nájsť niečo dobré. Hoci dnes to tak nevyzerá, čas ukáže, že sa asi stalo dobre, alebo sa to odohralo pre niečo. Ak ste kopačky dostali a neviete sa s tým vyrovnať, povedzte si, že sa dobre stalo. Lepšie by totiž nebolo, ak by ste kopačky mužovi dali vy a on by vás potom neustále kontaktoval. Zavrite za ním všetky dvere a nesnažte sa ho už kontaktovať. Ani keby „chuť“ kontaktovať ho bola taká silná, že ste ju nevedeli ovládnuť. V takom prípade si založte nejakú mailovú adresu alebo falošný facebook a predstavujte si, že tie výlevy píšete jemu. Píšte mu všetky výčitky, vyčítajte mu všetko, zúrte, nadávajte mu… Len to nerobte reálne. Majte na pamäti, že rozísť sa musíte v dobrom. Veľa to znamená predovšetkým pre vás. On už s tým nemá nič spoločné. Vaše cesty sa rozišli a ak spravíte niečo zlé, vracať sa to bude iba vám.

Vzťah plný zla

Zlý rozchod, resp. plný výčitiek, zla a nadávok nie je dobrý ani v prípade, že ste sa rozišli neisto. Ak sa totiž rozchádzate v zlom, alebo inak povedané, ukazujete svoju „pravú tvár“, je menšia šanca, že priateľ si to rozmyslí a väčšia, že rozchod je definitívny. „Ja som sa takto rozišla s priateľom. Dal mi kopačky. A hoci som ho strašne ľúbila, srdce mi krvácalo a cítila som sa veľmi ukrivdená, o dva mesiace ma kontaktoval. S tým, že si to rozmyslel. Vedela som, že to bolo kvôli tomu času, ktorý som mu nechtiac dopriala – dostal čas všetko si prehodnotiť. Ozval sa v čase, kedy som tomu už vôbec neverila a s rozchodom som už bola viacmenej vyrovnaná,“ prezradila Veronika, ktorá si je viac ako istá, že tento „obrat“ by nenastal v prípade, že by sa rozišli v zlom. „Asi by sa mi už bál ozvať. Stalo sa to kamarátke, ktorá zo vzťahu odchádzala s "penou na ústach“ a jej priateľ sa mi zdôveril, že ju späť aj chcel, ale už sa jej veľmi bál."

debata chyba

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...