Na čo prisahal pri kríži?

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Ten muž nie je nič pre vás, rovnako ako prípadní ďalší nápadníci, ktorí sa medzi liečebnými procedúrami tvária ústretovo. Ak potrebujete muža pre reálny život, hľadajte ho v reálnom živote.

07.03.2013 08:20
hadka, spor, vzťah Foto:
Ilustračné foto.
debata

Milý Maxim, môj vzťah s priateľom začal pred 3 rokmi v kúpeľoch. Klasický postup, až sa z nás stali kúpeľní manželia. Chodím na liečenie roky a vždy som sa takýmto veciam vyhýbala. Ale ako sa hovorí, nikdy nehovor nikdy, stalo sa to aj mne. Mám 39 rokov, priateľ o 3 viac. Prvý rok, ako sme sa zoznámili, som to brala športovo, druhý rok tak isto, neverila som, že priateľ sa do mňa zaľúbil, tak som ho brala len tak, dokonca na týždeň som si doviedla priateľa z domu. On to nevedel prežiť, že som mu urobila podraz, že ma ľúbi a nechce ma stratiť. Ako dôkaz lásky ma doviedol pred kríž, kde sme si prisahali lásku a že si budeme verní. Ja som to zobrala vážne a bola som mu verná, pretože som veriaca a len tak neprisahám. Lenže on od leta minulého roku, neviem, čo sa stalo, sa začal ku mne čudne správať. Ešte som zabudla podotknúť, že minulý rok sme v kúpeľoch bývali spolu a prežili sme romantické chvíle.

Tohto roku sme mali ísť zase spolu, lenže on začal mať výhovorky, že má chorú mamu, že má množstvo práce a rozhodol sa na liečenie nejsť. Ja teda idem sama, nakoľko to po zdravotnej stránke potrebujem. Zobrala som to tak, že už nemá o mňa záujem, len mu vyčitujem, že načo išiel pod kríž prisahať, keď neubehli ani 2 roky a už som sa mu zunovala. To by som ešte zvládla, citom sa nedá rozkázať, ale nechápem, prečo mi vyčituje, že minulý rok musel so mnou bývať (rozhodol sa dobrovoľne), a že on má rád slobodu. Povedal mi, že na rok pôjdeme, ale každý bude bývať osobitne, lebo on si potrebuje ísť posedieť s kamarátmi, a nie byť zatvorený celé liečenie s jednou ženou. Som z toho šokovaná. Je to vlastne človek, ktorý si chce so mnou užívať, keď bude mať potrebu, ale pritom sa zabávať s inými a ešte keby sa mu pritrafilo, tak aby som nezistila, že vlastne ešte po zábave bol aj s inou. Keď mu vyčítam, že predsa tam sme išli kvôli sebe a vzťah muža a ženy je založený na láske a príťažlivosti a nepotrebuje lásku iných ľudí, len sa mi vysmeje, že som naivná. Je možné mať vzťah a zároveň slobodu? Veď predsa ja mu nebudem robiť „podušku“, keď ho napadne a on mať slobodu? Úplne ma tak psychicky s jeho názormi zdeptal, že sa cítim, že som ja vadná, nie on? Považujem ho za drzého a nevyspytateľného muža, od ktorého sa len vzdialiť, dobre rozmýšľam? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď, aj keď vlastne len pre potvrdenie, že ja som normálna a takýto vzťah nemôže medzi ženou a mužom byť. Regina (39)

Ja osobne s kúpeľným manželstvom skúsenosť nemám, ale ako ma poučili iní špecialisti v tejto oblasti, fungovať to môže len vtedy, ak kúpeľní manželia rešpektujú pravidlá hry. A tie sú také, že čo sa stane v kúpeľoch, zostáva v kúpeľoch. Teda žiadne sľuby, žiadne prísahy, žiadne plány, kúpeľné manželstvo končí s posledným dňom pobytu a obnoviť sa môže, ale nemusí zase nabudúce. Váš priateľ porušil pravidlá už tým, že vás ťahal ku krížu na prísahy vernosti. No a vy ste uverili rozprávke a chceli ste v nej žiť. Vy konkrétne však nie ste typ vhodný pre kúpeľné manželstvo, pretože túžite po normálnom plnohodnotnom vzťahu „naozaj a navždy“.

Chcete lásku, vernosť, zodpovednosť, spoľahlivosť, spoločné plány. To všetko môžete nájsť, ale nehľadajte to v kúpeľoch a v takomto type vzťahu, aký opisujete vo svojom liste. Pretože na kúpeľné manželstvo treba mať povahu a schopnosť sústrediť sa len na prežívanie „tu a teraz“ a inak „hmla predo mnou, hmla za mnou“, to čo sa deje doma je iný život, z ktorého prichádzam a do ktorého sa vraciam ako keď prepnete kanály na televízore. Takže áno, potvrdzujem vám, čo chcete počuť: ten muž nie je nič pre vás, rovnako ako prípadní ďalší nápadníci, ktorí sa medzi liečebnými procedúrami tvária ústretovo. Ak potrebujete muža pre reálny život, hľadajte ho v reálnom živote.

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

debata chyba

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...